Sociální sítě
Nahoru

Křehká síla a originální všednost na Sýpce

Už tuto neděli, tedy 14. dubna, v Topičově salonu přivítá Aukční dům Sýpka jaro exkluzivní aukcí předmětů z oblasti výtvarného umění, starožitností a designu. Představena budou díla silné osobnosti Adrieny Šimotové, nesmrtelného Františka Kupky či hravého Jiřího Koláře, ale také moderní tvary funkcionalistických bytových doplňků kontrastujících s baculatými tvářemi barokních andělů, či křehká povaha hojně zastoupeného porcelánu a skla.

Nabídnuty budou osobité práce Adrieny Šimotové, výtvarnice s nesmírně senzitivním způsobem vnímání světa. Její tvorbu, která se vyvíjela od čitelného znázorňování hmotné skutečnosti k vytváření objektů daleko méně postižitelných a popsatelných, prostupuje motiv tělesnosti. Známé jsou neotřelé otisky částí nebo celého těla. Charakteristickou se pro Adrienu Šimotovou stala práce s papírem a textilem, jejichž křehká povaha autorce umožňovala adekvátně vyjádřit své pocity o pomíjivost lidské existence. Dvě díla, jež budou předmětem aukce, vznikla v roce 1994. Obrazce na podlaze místnosti, které kreslily sluneční paprsky pronikající skrze perforované body papírových tapet zavěšených v prostoru barokní stavby, se Šimotové staly zdrojem inspirace pro novou techniku prosypávání a roztírání pigmentů přes matrici na položené plochy papíru. Vyvolávací cena každého ze dvou nabízených děl činí 600 tisíc korun.

Významnou součástí aukce budou autoři Skupiny 42, František Gross, Jan Kotík, František Hudeček, Kamil Lhoták a Bohumír Matal, z jehož prací bude nabídnut obraz Z cyklu Návěstí z roku 1948, tempera Zátiší z roku 1955 a olej Bez názvu z roku 1982. Ke špičce tvorby výtvarníka Jana Smetany lze bezesporu zařadit dílo Karlín II z roku 1942, ve kterém autor zachycuje poetiku periferie a všímá si města jako živého organismu. Cena díla bude vyvolávána z 380 tisíc korun.

Tradičním objektem zájmu dražitelů jsou díla Františka Kupky. Sýpka představí jeho kresbu Lidová slavnost v Neuilly, která vznikala mezi léty 1903 a 1906. Dražba díla umělce, jenž se nesmazatelně zapsal do dějin českého i světového výtvarného umění, bude zahájena na 180 tisících korun.

Sýpka představí i výběr ze souboru prací Jiřího Koláře, pocházejících z významné zahraniční sbírky umělcova přítele. Výběr ukazuje nejen umělcův široký záběr, nýbrž také vývoj Kolářovy tvorby od práce se slovem k formám čistě obrazovým. Nejmladší z nabízených děl je datováno rokem 1959.

Na aukci bude bohatě zastoupen také design. Dražit bude možné nadčasový porcelán Ladislava Sutnara, ikonické likérky Adolfa Loose či skleněné nápojové soupravy a bytové doplňky firmy Wiener Werkstaette. Větší soubor Ludviky Smrčkové vystihuje její různorodý přístup ke sklu. Mezi nábytkem dominuje dřevěný kubistický stolek, jehož kruhová deska na čtyřech projmutých nožkách ukotvených v kruhové základně tvoří charakteristickou kompozici Josefa Gočára.

Předměty jarní aukce si bude možné prohlédnout v pražské Galerii u Betlémské kaple, přičemž předaukční výstava potrvá do 13. dubna. Výběr nabízených děl bude k vidění také v den aukce 14. dubna od 12.30 do 13.30 hodin v Topičově salonu, Národní 9.

Více z rubriky Aukce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.