Sociální sítě
Nahoru

Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019 ponese ve znamení oslav významného výročí – 8000 let vína. Archeologové v Gruzii totiž objevili u řeky Chrami neolitickou keramiku, která obsahovala stopy vína starého osm tisíc let. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele s Antonínem Suchánkem, proto pozvou na šestý ročník festivalu přední gruzínské vinaře, kteří vyrábí vína v kvevri, tradičních hliněných nádobách. Hlavní hvězdou festivalu bude gruzínské vinařství Lagvinari, návštěvníci se však mohou těšit na dalších 80 vinařů z území bývalé Habsburské monarchie a z přilehlých i vzdálenějších vinařských regionů.

Díky gruzínským archeologickým nálezům můžeme nyní s jistotou říct, že v keramických nádobách pocházejících z doby před osmi tisíci lety bylo vyrobeno nejstarší dosud známé víno a Gruzie je tak zemí s nejstarší vinařskou tradicí na světě. Je nám proto velkým potěšením, že návštěvníkům letošního ročníku představíme několik gruzínských vinařství, která dodnes vyrábějí vína tradiční metodu v nádobách kvevri,“ říká Bogdan Trojak, zakladatel festivalu. Kvevri jsou hliněné nádoby podobající se amforám a používají se k výrobě vína tzv. kachetinskou či imeretskou metodou.

Hlína, ze které jsou amfory vyrobeny, je speciální, obsahuje vyšší podíl stříbra a má tak potřebné antibakteriální účinky. Sklizené pošlapané hrozny se umístí do kvevri, která je zakopaná v zemi, utěsní se a nechají se vykvasit. Ve stejné nádobě pak mohou zrát po dobu půl roku i více bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou ryze přírodní a mají sytě oranžovou barvu díky dlouhodobému kontaktu se slupkami. I proto se jim anglicky říká Amber Wines nebo Orange Wines – jantarová či oranžová vína. Návštěvníkům festivalu přiblíží tuto metodu, která se stává mezi vinařskou avantgardou celosvětovým trendem, vinař Eko Glonti z vinařství Lagvinari. Glonti je vystudovaný lékař a geolog z aristokratické tbiliské rodiny, kromě vlastních vinic v Kachetii obhospodařuje také vinohrady v jiných regionech a spolupracuje s vybranými malými vinohradníky.

Festival představí i samotné výrobce keramiky kvevri, návštěvníci budou moci porovnat gruzínské moky s moravskými, které se připravují stejným starobylým způsobem. „Na počest významného symbolického výročí jsme se rozhodli mimo jiné vyhlásit první ročník básnické soutěže na téma „vynález vína“. Nejlepší báseň následně vyryjeme do tradiční hliněné amfory a tu věnujeme hlavnímu městu Praze jako upomínku na první sklizeň lidstva. Pokud vím, je Praha první město, kde se oslava 8000 let vína koná,“ doplňuje Trojak.

Momentálně je na festival registrováno přes 80 vinařů, jedná se o nejvyšší počet v historii festivalu. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede kromě gruzínské výpravy také Château de Béru, Weingut Bianka & Daniel Schmitt, Nikolaihof nebo Franz Weninger,“ vyjmenovává druhý z organizátorů Antonín Suchánek. Nezastupitelnou roli mají na festivalu každoročně Autentisté, jako je například Milan Nestarec či Jaroslav Osička, a nejinak tomu bude i letos.

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí oblíbený food corner. Účast potvrdilo například Lahůdkářství Sváček, vyznavači asijského street foodu Tamarind Tree nebo restaurace Eska. K perlivým autentickým vínům si návštěvníci mohou dopřát ústřice z letenského baru Brut.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.