Sociální sítě
Nahoru

Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019 ponese ve znamení oslav významného výročí – 8000 let vína. Archeologové v Gruzii totiž objevili u řeky Chrami neolitickou keramiku, která obsahovala stopy vína starého osm tisíc let. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele s Antonínem Suchánkem, proto pozvou na šestý ročník festivalu přední gruzínské vinaře, kteří vyrábí vína v kvevri, tradičních hliněných nádobách. Hlavní hvězdou festivalu bude gruzínské vinařství Lagvinari, návštěvníci se však mohou těšit na dalších 80 vinařů z území bývalé Habsburské monarchie a z přilehlých i vzdálenějších vinařských regionů.

Díky gruzínským archeologickým nálezům můžeme nyní s jistotou říct, že v keramických nádobách pocházejících z doby před osmi tisíci lety bylo vyrobeno nejstarší dosud známé víno a Gruzie je tak zemí s nejstarší vinařskou tradicí na světě. Je nám proto velkým potěšením, že návštěvníkům letošního ročníku představíme několik gruzínských vinařství, která dodnes vyrábějí vína tradiční metodu v nádobách kvevri,“ říká Bogdan Trojak, zakladatel festivalu. Kvevri jsou hliněné nádoby podobající se amforám a používají se k výrobě vína tzv. kachetinskou či imeretskou metodou.

Hlína, ze které jsou amfory vyrobeny, je speciální, obsahuje vyšší podíl stříbra a má tak potřebné antibakteriální účinky. Sklizené pošlapané hrozny se umístí do kvevri, která je zakopaná v zemi, utěsní se a nechají se vykvasit. Ve stejné nádobě pak mohou zrát po dobu půl roku i více bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou ryze přírodní a mají sytě oranžovou barvu díky dlouhodobému kontaktu se slupkami. I proto se jim anglicky říká Amber Wines nebo Orange Wines – jantarová či oranžová vína. Návštěvníkům festivalu přiblíží tuto metodu, která se stává mezi vinařskou avantgardou celosvětovým trendem, vinař Eko Glonti z vinařství Lagvinari. Glonti je vystudovaný lékař a geolog z aristokratické tbiliské rodiny, kromě vlastních vinic v Kachetii obhospodařuje také vinohrady v jiných regionech a spolupracuje s vybranými malými vinohradníky.

Festival představí i samotné výrobce keramiky kvevri, návštěvníci budou moci porovnat gruzínské moky s moravskými, které se připravují stejným starobylým způsobem. „Na počest významného symbolického výročí jsme se rozhodli mimo jiné vyhlásit první ročník básnické soutěže na téma „vynález vína“. Nejlepší báseň následně vyryjeme do tradiční hliněné amfory a tu věnujeme hlavnímu městu Praze jako upomínku na první sklizeň lidstva. Pokud vím, je Praha první město, kde se oslava 8000 let vína koná,“ doplňuje Trojak.

Momentálně je na festival registrováno přes 80 vinařů, jedná se o nejvyšší počet v historii festivalu. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede kromě gruzínské výpravy také Château de Béru, Weingut Bianka & Daniel Schmitt, Nikolaihof nebo Franz Weninger,“ vyjmenovává druhý z organizátorů Antonín Suchánek. Nezastupitelnou roli mají na festivalu každoročně Autentisté, jako je například Milan Nestarec či Jaroslav Osička, a nejinak tomu bude i letos.

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí oblíbený food corner. Účast potvrdilo například Lahůdkářství Sváček, vyznavači asijského street foodu Tamarind Tree nebo restaurace Eska. K perlivým autentickým vínům si návštěvníci mohou dopřát ústřice z letenského baru Brut.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.