Sociální sítě
Nahoru

Festival Praha pije víno oslaví osmitisící ročník vína

Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019 ponese ve znamení oslav významného výročí – 8000 let vína. Archeologové v Gruzii totiž objevili u řeky Chrami neolitickou keramiku, která obsahovala stopy vína starého osm tisíc let. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele s Antonínem Suchánkem, proto pozvou na šestý ročník festivalu přední gruzínské vinaře, kteří vyrábí vína v kvevri, tradičních hliněných nádobách. Hlavní hvězdou festivalu bude gruzínské vinařství Lagvinari, návštěvníci se však mohou těšit na dalších 80 vinařů z území bývalé Habsburské monarchie a z přilehlých i vzdálenějších vinařských regionů.

Díky gruzínským archeologickým nálezům můžeme nyní s jistotou říct, že v keramických nádobách pocházejících z doby před osmi tisíci lety bylo vyrobeno nejstarší dosud známé víno a Gruzie je tak zemí s nejstarší vinařskou tradicí na světě. Je nám proto velkým potěšením, že návštěvníkům letošního ročníku představíme několik gruzínských vinařství, která dodnes vyrábějí vína tradiční metodu v nádobách kvevri,“ říká Bogdan Trojak, zakladatel festivalu. Kvevri jsou hliněné nádoby podobající se amforám a používají se k výrobě vína tzv. kachetinskou či imeretskou metodou.

Hlína, ze které jsou amfory vyrobeny, je speciální, obsahuje vyšší podíl stříbra a má tak potřebné antibakteriální účinky. Sklizené pošlapané hrozny se umístí do kvevri, která je zakopaná v zemi, utěsní se a nechají se vykvasit. Ve stejné nádobě pak mohou zrát po dobu půl roku i více bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou ryze přírodní a mají sytě oranžovou barvu díky dlouhodobému kontaktu se slupkami. I proto se jim anglicky říká Amber Wines nebo Orange Wines – jantarová či oranžová vína. Návštěvníkům festivalu přiblíží tuto metodu, která se stává mezi vinařskou avantgardou celosvětovým trendem, vinař Eko Glonti z vinařství Lagvinari. Glonti je vystudovaný lékař a geolog z aristokratické tbiliské rodiny, kromě vlastních vinic v Kachetii obhospodařuje také vinohrady v jiných regionech a spolupracuje s vybranými malými vinohradníky.

Festival představí i samotné výrobce keramiky kvevri, návštěvníci budou moci porovnat gruzínské moky s moravskými, které se připravují stejným starobylým způsobem. „Na počest významného symbolického výročí jsme se rozhodli mimo jiné vyhlásit první ročník básnické soutěže na téma „vynález vína“. Nejlepší báseň následně vyryjeme do tradiční hliněné amfory a tu věnujeme hlavnímu městu Praze jako upomínku na první sklizeň lidstva. Pokud vím, je Praha první město, kde se oslava 8000 let vína koná,“ doplňuje Trojak.

Momentálně je na festival registrováno přes 80 vinařů, jedná se o nejvyšší počet v historii festivalu. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede kromě gruzínské výpravy také Château de Béru, Weingut Bianka & Daniel Schmitt, Nikolaihof nebo Franz Weninger,“ vyjmenovává druhý z organizátorů Antonín Suchánek. Nezastupitelnou roli mají na festivalu každoročně Autentisté, jako je například Milan Nestarec či Jaroslav Osička, a nejinak tomu bude i letos.

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí oblíbený food corner. Účast potvrdilo například Lahůdkářství Sváček, vyznavači asijského street foodu Tamarind Tree nebo restaurace Eska. K perlivým autentickým vínům si návštěvníci mohou dopřát ústřice z letenského baru Brut.

Více z rubriky Degustace

  • Maso v La Rotondě

    Restaurace La Rotonde, která se nachází v zadním traktu hotelu Alcron počátkem května přichází se změnou konceptu po všech stránkách. Co...

    Jan Pešek14.5.2019
  • La dolce vita: Divinis

    Temperament italské kuchyně dokáže odbourat anonymitu. Nevěříte? Stačí na chvilku zabloudit ve spletitém labyrintu cest staré Prahy a zavítat do jedné...

    Jan Lidmaňský1.5.2019
  • Alcron na skok v populárním Taru

    Ve vyhlášené restauraci Alcron vládne head chef Jakub Černý a ten se rozhodl nejen chuťově obohatit menu, ale také restauraci Alcron...

    Marek Zelený15.4.2019
  • Vegetariánský gastro orgasmus

    Šéfkuchaři fine dining restaurace Benjamin tentokrát sestavili menu, které potěší oko, žaludek i celé tělo všech vegetariánů a zajisté nejen jich....

    Jan Pešek5.4.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
  • Chivas 18 má svůj stroj

    Ve světě přímo posedlém rychlostí, hledáním zkratek a okamžitým požitkem našel skotský výrobce luxusní whisky Chivas způsob, jak lidem připomenout, že...

    Jan Pešek1.11.2018
  • Grand Jour de Champagne ve znamení růstu

    Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní a bez nadsázky lze říci, že...

    Jan Pešek27.10.2018
  • Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

    Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí...

    Jan Lidmaňský24.9.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.