Sociální sítě
Nahoru

Škodovka ukázala renovovaný vůz Škoda Superb OHV z roku 1948

Jak vypadal jeden z prvních vozů Škoda Superb, což je dnes vlajkový model mladoboleslavské automobilky? Exemplář z roku 1948 spatřil světlo světa po tříleté renovaci a dnes bude zdobit Škoda Muzeum.

Škoda Superb reprezentovala již od poloviny 30. let vrchol široké nabídky mladoboleslavské značky. Vývojová řada šestiválců vyvrcholila v poválečném období 1946-1949, kdy vzniklo 158 vozů Superb v mimořádně působivých provedeních. Exemplář z roku 1948, karosovaný v závodě Kvasiny, se nyní po tříleté celkové renovaci představuje návštěvníkům Škoda Muzea. Vedoucí Škoda Muzea v Mladé Boleslavi, Andrea Frydlová, říká: „Jednou z prvních akvizic vznikající sbírky historických vozů ŠKODA se v roce 1968 stal právě tento vůz Škoda Superb OHV, byť nekompletní a s nepůvodním čalouněním. Pečlivou renovací prošel v uplynulých třech letech a nyní je uveden prakticky do stavu, ve kterém byl dodán zákazníkovi. V našich sbírkách doplňuje již prezentovaná starší provedení prestižní modelové řady Superb.“Značka Škoda si letos připomene již 85. jubileum vzniku modelu Superb: toto jméno se poprvé objevilo 22. října 1934 v souvislosti se zkouškami vozu Škoda 640 Superb. Komfortní model vyšší třídy vynikal moderní konstrukcí s páteřovým rámem podvozku, nezávislým zavěšením všech kol, hydraulickými brzdami a výkonným šestiválcovým motorem 2492 cm3/40,5 kW.

Sériová výroba odstartovala na jaře 1935 a během zbývajících čtyř předválečných let se Škoda Superb pevně etablovala jako symbol elegantního, dynamického, komfortního a kvalitně vyrobeného automobilu.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.