Sociální sítě
Nahoru

Nejslavnější šachová figurka byla prodána v aukci za téměř 21 milionů Kč

Jak na figurce, kterou koupíte za necelých 150 Kč, můžete vydělat skoro 21 milionů? Své o tom ví jedna rodina ze Skotska, které se podobný obchod podařil.

Jedna z nejslavnějších a také nejhodnotnějších šachových figurek (Lewis Warder) byla v aukční síni Sotheby’s v Londýně během unikátní aukce vydražena za necelých 21 milionů Kč.

Tato středověká figurka pěšce je stará téměř tisíc let a je vyřezaná z mrožího klu. Byla nalezena spolu s dalšími figurkami roku 1831 na písčitém břehu na západě ostrova Lewis ve Skotsku. Celkem se našlo 93 figurek a většina z nich se nyní nachází v Britském muzeu v Londýně a ve Skotském národním muzeu.Zajímavý je však příběh jejího posledního majitele, kterým byl skotský starožitník, jež tuto figurku v roce 1964 koupil za šest liber (necelých 150 Kč). V tu dobu ještě netušil, jaký skvost si pořídil a že na něm o několik let později jeho rodina vydělá takovou sumu.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.