Sociální sítě
Nahoru

Extrémně obrněné pilotky Hanhart

Když se řekne Hanhart, vybaví se většině hodinářských aficiondos ikonické červené tlačítko chronografu varující pilota před náhodným vynulováním integrovaných stopek – a to hlavně u flyback chronografu. Cesta k němu byla samozřejmě daleko romantičtější, jinak by se zřejmě nestalo tak proslulým. Legenda vypráví o starostlivé manželce pilota, která svým lakem na nehty natřela tlačítko, jako připomínku sebe sama To se psal rok 1938…

Červené tlačítko od té doby u chronografů německé značky se švýcarskými kořeny nechybí a lze jej objevit i na moderním pojetí linie Primus. Ta se vyrábí už deset let, přičemž za jejich maskulinní design se tehdy postaral Miodrag Mijatovic známý pod přezdívkou Mijat. Ten mimo jiné stál za vzhledem hodinek Big Bang vyráběných manufakturou Hublot či za podobou reedice slavných TAG Heuer Monaco v roce 1998. Byl to právě on, který robustnímu 44mm pouzdru dedikoval flexibilní nožky zaručující perfektní přilnavost hodinek k zápěstí.

Moderní Primus je tedy jiný nežli historické chronografy s asymetrickou vzdáleností ovládacích tlačítek od korunky. Jejich masivní pouzdro navíc lemuje ozubená luneta, která s výjimkou potápěčských edic není otočná. Vzhled je však stále poplatný době, respektive německé klientele, jež se pomalu rozšiřuje i o další sousední státy včetně České republiky – koneckonců naše populace patří k té nejvyšší na světě a proto větší hodinky dokážeme unosit. Nově navíc i při manuální práci – jejich ocelové pouzdro se totiž jen tak nepoškrábe. Tvrzeno bylo technologií PVD s nánosem bronzu a odolává tak do enormních 1300 Vickers – je tedy na svém povrchu pětkrát odolnější než klasicky využívaná ocel.

Legenda navigačních a aviatikou ovlivněných hodinek tak nově odhalila své pokračování řady snoubící světy vzduchu a vody. Primus Nautic Pilot Bronze jsou navíc první v řadě, jejichž produkce (na základech kalibru Sellita SW510) bude probíhat výhradně v Německu. Až doposavad byly totiž kompletovány chronografy Primus u švýcarského partnera.

V ateliéru ve městečku Gütenbach, kde sídlí značka už od roku 1934, tak vznikne s cenovkou pod hranicí 80 000 Kč postupně na 300 exemplářů. Roční produkce zde totiž nepřesáhne tisíc kusů – nicméně výrobní kapacity zaměstnává divize stopek a měřících zařízení produkující zhruba 30 000 modelů za rok.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.