Sociální sítě
Nahoru

Nejdražší česká kniha je na prodej

Kolik peněz byste byli schopni investovat do knihy, pokud by se jednalo o unikátní sběratelský a umělecký kousek? Na nejdražší českou knihu, která vychází jen v nákladu 200 kusů, si budete muset připravit od 280 do 360 tisíc korun.

Jedná se o Muchovu epopej, která v sobě ukrývá jedinečné dílo Alfonse Muchy a je vůbec první svého druhu na světě. Jejím autorem a fotografem je Jan William Drnek, který se svým týmem tuto velkoformátovou obrazovou knihu tvořil přes dva roky, během kterých probíhalo nejen focení obrazů Slovanské epopeje. To však bylo poměrně složité a fotilo se pouze v noci a každé pondělí, kdy byla Národní galerie uzavřena pro veřejnost.

„Epopej vnímám jako významné kulturní, ale i sběratelské a investiční dílo určené pro užší skupinu skutečných milovníků knih a výtvarného umění. Knižní vydání úchvatného malířského díla Alfonse Muchy, obdivovaného jak v Čechách, tak ve světě, pro nás bylo jasnou volbou a velkou výzvou. Příběh vzniku této knihy je fascinující sám o sobě. Pro projekt například musel vzniknout speciální matematický model, který byl použit při fotografování pláten, aby se ušetřil čas. Slovanská epopej totiž měla zrovna před cestou do Japonska,“ komentuje proces vzniku Václav Kadlec, generální ředitel Albatros media, který s nápadem vydat knihu takovýchto rozměrů přišel.

Všechny obrazy epopeje zabírají dohromady plochu větší než 650 m2 a k jejich nafocení bylo potřeba pečlivou přípravu, skvělou organizaci a kvalitní techniku. Vzniklo přes 10 000 snímků, které byly následně skládány ve větší celky.

Většinu obsahu knihy tvoří obrazový materiál doplněný o informativní texty odborníků, věnující se dílu Alfonse Muchy. Kniha je kvůli své velikosti (62 cm x 42 cm) vázaná ručně. Součástí je také minimalistické papírové pouzdro, které zároveň slouží i jako stojan. Nechybí v něm lupa, certifikát pravosti, pozlacený stříbrný šperk (navržen Jarmilou Muchou Plockovou, vnučkou Alfonse Muchy a patronkou celého projektu, je zdoben slunečním kamenem, prastarou pryskyřicí a jantarem) a doplňující kameny. Těmi jsou mramor z řeckého ostrova Athos, vápenec z lomu Cikánka nedaleko Prahy a pazourek z pobřeží pobaltské Rujany. Všechny jsou spjaty s místy, zachycenými na obrazech.

Celá publikace má dohromady 336 stránek a její cena se pohybuje od 280 do 360 tisíc korun, záleží na tom, jaké pořadové číslo knihy si budoucí majitelé vyberou.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.