Sociální sítě
Nahoru

Bondův Aston Martin z roku 1965 je na prodej

Jeden z nejvíce ikonických vozů filmové historie je na prodej. Jedná se o stříbrný dvoumístný Aston Martin DB5 z roku 1965, který byl postaven speciálně pro Jamese Bonda. Zahrál si ve třetím (Goldfinger) a čtvrtém (Thunderball) filmu o agentovi 007.

Automobil bude vydražen v aukční síni RM/Sotheby’s, a to v rámci prestižní akce Monterey Car Week. Vůz dosud prošel rukama tří soukromých vlastníků, včetně známého sběratele Lorda Bamforda. Dle aukční síně se jedná o jeden z nejznámějších automobilů světa.

Všichni, kdo viděli tohoto stříbrného krasavce v akci ví, že je vybaven velkou řadou různých vylepšení pro agenta 007, jako jsou hydraulické pumpy na předním a zadním nárazníku, kulomet v každém blatníku, zatahovací neprůstřelná obrazovka, sledovací přístroj s radarem, plamenomet, dávkovač kouřových clon, otočné poznávací značky a také systém pro katapult sedadel. Nechybí ani tajná zásuvka na zbraně pod sedadlem řidiče.

Vůz v roce 1969 jako první koupil Lord Bamford, byly to čtyři roky po vydání čtvrtého filmu Thunderball, další rok DB5 koupil majitel Smokey Mountain Car Museum v Tennessee. Vůz byl ve zdejším muzeu vystaven po dobu 35 let, poté byl v roce 2006 prodán ve veřejné dražbě. Jeho poslední majitel zaměstnal švýcarské specialisty Aston Martin Roos Engineering, aby provedli masivní restaurátorskou práci, která trvala čtyři roky a vrátila auto a veškeré další vybavení do původního stavu.

Prodejní cena tohoto vozu se očekává někde mezi 4 až 6 miliony dolarů (cca 91 až 140 milionů Kč) a dražba proběhne 15. srpna. Kdo bude v pořadí již čtvrtým soukromým majitelem tohoto unikátu?

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.