Sociální sítě
Nahoru

Muzeum Ferrari v Modeně je posledním dílem Kaplického

Na docela nevzhledném předměstí italské Modeny už nějakou dobu stojí dosti futuristický projekt již zesnulého českého architekta Jana Kaplického, který se u nás proslavil hlavně díky nové budově národní knihovny, které se přezdívalo chobotnice. Pokud nevíte, kam vyrazit během cesty na dovolenou, tohle může být jedna z vašich zastávek.

Věhlasný světový architekt zanechal po celém světě spoustu zajímavých a často dosti odvážných staveb. Jednou z nich je právě modenské Museo Casa Enzo Ferrari, jež z dálky připomíná žlutou kapotu auta s průduchy. Pro milovníky architektury, designu a aut je tohle místo pokladem. Zároveň se jedná o úplně poslední dílo známého architekta před jeho smrtí v roce 2009.

Stavba vyrostla přímo u rodného domu zakladatele značky Ferrari – Enza Ferrariho. Zde po svém odchodu ze společnosti Alfa Romeo v roce 1939 založil společnost Auto-Avio Construzioni. Tu poté přestěhoval do 29 kilometrů vzdáleného Maranella a později také přejmenoval na dnešní Ferrari.

I když Kaplického britské studio Future Systems vyhrálo architektonickou soutěž na tuto stavbu již v roce 2004, kvůli finanční krizi se stavba, která celkově vyšla na více než 18 milionů eur, začala stavět až v roce 2009, několik měsíců po Kaplického smrti. Celá stavba působí jako obrovský kontrast mezi cihlovým rodným domem zakladatele a futuristickým muzeem ze skla a hliníku.

Muzeum v Modeně se mělo původně zaměřit hlavně na historii značky, ale najdete zde také několik modelů z poslední doby. V současné době zde probíhá výstava “Capolavori, senza tempo”, což lze přeložit jako “nadčasová mistrovská díla”, která se opírá hlavně o design a budete tak mít možnost projít si posledních 65 let značky. Nechybí zde například legendární vůz Ferrari 750 Monza z roku 1954 či Ferrari 250 GTO, jež je oficiálně nejdražším prodaným autem na světě (bylo prodáno za 80 milionů dolarů, což je zhruba 1,85 mld. Kč). Až budete mít cestu kolem, určitě se zde zastavte.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.