Sociální sítě
Nahoru

Společnost Ampaire představuje jeden z prvních hybridních letounů

Mise společnosti Ampaire je být nejdůvěryhodnějším vývojářem a výrobcem hybridních a elektrických letounů na světě a podle jimi nedávno představeného letadla se tento cíl blíží realitě.

Není to tak, že by losangeleská společnost letadla přímo vyráběla. Na hybridní a elektrický pohon přestavuje již existující modely. Je to dle nich nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak co nejdříve učinit komerční elektrický letecký provoz realitou.

Společnost Ampaire tak nedávno představila hybridní letoun Electric EEL, který vychází z modelu Cessna 337 Skymaster, jež nabízí místo až pro šest osob. Krátce po představení tohoto letounu společnost dostala několik poptávek od leteckých společností, ale i soukromých osob, ačkoliv ještě nemá všechna povolení k provozu.

Předělaná Cessna 337 Skymaster v hybridní verzi nabídne elektrický motor, který je napájený baterií a spolupracuje se spalovacím motorem. Díky tomu je letadlo schopno ušetřit až 50 procent emisí a výrazně jsou sníženy také provozní náklady.

V současné době probíhají testovací lety tohoto letounu, během kterého se zkouší lety i s jedním motorem. Celé testování bude trvat někdy do konce roku 2021. Poté se letadla dočkají všichni noví majitelé. Ti si budou moci vybrat ze dvou verzí – jedna s pístovým motorem Continental IO-550 s výkonem 310 koní a elektrickým pohonným systémem s výkonem 215 koní a druhá s motorem Continental CD-300 Jet A o výkonu 300 koní se stejným elektrickým systémem o výkonu 215 koní. Cena prozatím není přesně stanovena.

Pokud ke svým přesunům často využíváte letadlo a jste fanoušky nižších emisí, nižších provozních nákladů a tiššího provozu, letoun Electric EEL je dělaný přímo pro vás.

Více z rubriky Tryskáče

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.