Sociální sítě
Nahoru

Chic trend: Investice do zlata i módy

Každý si představuje investici do budoucnosti jinak. Někdo se vydává na exotické cesty po celém světě a sbírá zážitky a zkušenosti, jiný zase investuje do vzdělání. Zábavnou formou, jak zužitkovat své finance, je sbírka umění či třeba designérských kabelek. Posledním trendem se pak staly drahé kovy.

Nadčasový design a kvalita: Preferujete-li možnost proměňovat svou výplatu ve fashion kousky, pak v první řadě pamatujte na jejich trvanlivost. To znamená vybírat si z trendů, které mají potenciál zůstat nějakou dobu módní nebo se dokonce stát součástí nadčasové garderoby. Zaměřit se můžete i na opakující se hity, které již ověřil čas a ve vašem šatníku se tak neztratí. Dalším měřítkem je beze sporu kvalita. Za levné kousky, jež po chvilce nošení zničené vyhodíte, ve finále utratíte mnohem více. Kvalita tak představuje úspornější i ekologičtější volbu. Klasickou módní investicí i nesmrtelným must-have doplňkem jsou kabelky značky Chanel nebo Birkin bag od Hermès.

Zlato jako trend posledních let: V posledních letech se do mainstreamových investic zařadilo i zlato a stříbro, což je kromě praktického způsobu spoření i téma, s nímž zaujmete v nejednom rozhovoru při pátečním drinku. Vkládání financí do drahých kovů se navíc netýká jen velkých investorů, zaměřit se na ně může skutečně každý. K tomu jednoduše inspiruje skutečnost, že od 70. let roste každý rok cena zlata o 10% a poptávka po něm dokonce o 15%. Vyplývá to z údajů Světové rady pro zlato, podle níž za trendem stojí zvyšující se životní úroveň, ale i vysoká poptávka investorů z USA a Evropy, kteří po finančních krizích minulých let hledají bezpečnější variantu oproti akciím a dluhopisům.

Proč investovat do drahých kovů: A proč se vyplatí spoření do zlata a stříbra? Největším pozitivem je jistota hodnoty, která u papírových investic chybí. Mezi hlavní důvody patří i diverzifikace, tedy rozdělení investic do více forem aktiv. Dále se jedná o spolehlivou ochranu majetku v období finančních krizí a inflací, ale i o dobrou pojistku na důchod či při hypotéce. Pamatujte zejména na to, že hodnota drahých kovů neustále stoupá a nebude tak nikdy krokem vedle.

Jak na to? Nejvýhodnější způsob, jak investovat do zlata a stříbra, je pravidelné spoření, které zaručuje průměrování ceny, takže nebudete čelit riziku nákupu při ceně na úplném vrcholu. Důležitou otázkou pak je, jaký podíl financí ve drahých kovech zvolit. „Čím větším majetkem disponujete, tím menší podíl zlata je potřeba, protože jste méně zranitelní. V případě menších příjmů či dlouhodobých hypoték by měl být poměr ve zlatě vyšší, než je 10 – 15 procent, aby se majetek lépe pojistil,“ vysvětluje Pavel Ryba, obchodní ředitel společnosti Golden Gate, která se inovativně zabývá investicemi do zlata a stříbra. Doporučuje při tom unikátní Komoditní účet, jenž jako první umožnuje spoření do zlata, stříbra a platiny v jediné platformě, v níž si můžete libovolně měnit poměr drahých kovů, slitků a mincí, což ve finále znamená snadné přizpůsobení situaci na trhu.

Zlatý boom: Zájem o spoření do drahých kovů zažívá poslední roky v České republice velký boom. Polovina spořících Čechů do nich investuje, zatímco tradiční spořící účty a penzijní spoření jsou spíše na ústupu. Evropa se však stále nachází na začátku, tahouny evropských trhů s investičním zlatem jsou Švýcarsko, Rakousko a hlavně Německo, kvůli brexitu pak významně stoupl zájem o pojistku ve formě drahých kovů i ve Velké Británii. Zlaté rezervy jsou znakem měnové i ekonomické nezávislosti státu a především v dobách nejistoty hrají důležitou roli. Nejrychleji je momentálně navyšuje Čína, Rusko, Turecko nebo Indie.

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.