Sociální sítě
Nahoru

Jíte ryby, abyste byli fit? Kaufland leták vám pomůže vybrat ty správné!

Není ryba jako ryba. Obecně se ví, že jíst ryby je zdravé. Obsahují mnoho bílkovin, ale i tuky. Jenže ony tuky jsou tělu prospěšné, nikoliv škodlivé. Hovoříme samozřejmě o rybách mořských. Ty sladkovodní také dodají spoustu libových bílkovin, ale jejich tuk už tolik přínosný není. Jenže některé mořské ryby nám více uškodí, než prospějí. Na které se zaměřit a kterým se vyhýbat?

Sladkovodní ryby

Ryby ze sladkých vod jsou nám blízké, protože z nich žijeme už tisíce let. Živíme se jimi dlouhá staletí, a tak jsou naše těla přizpůsobena jejich trávení a využití jejich výživných látek. Nejvíce nám prospějí ryby dravé, ale ani kapr nebo amur nejsou na škodu. Sice nedodají ony kýžené omega tři mastné kyseliny, ovšem jsou pro nás lepší než například červené maso.

Takže až půjdete nakupovat, poohlédněte se v Kaufland letáku raději po nějaké sladkovodní rybě než po hovězím mase. Nabídka ryb, i těch mořských, je tu velká, a to jak produktů v konzervě, tak také čerstvého rybího masa nebo celých čerstvých ryb. Kaufland patří k prodejnám, kde se nabídka ryb řadí k důležitým, což vám nákupy i podle online Kaufland letáku velmi usnadní.

Mořské ryby s velkým prospěchem

Mořské ryby musíme rozdělit na dvě skupiny. Tedy vlastně na tři. A to podle jejich složení a také podle prospěšnosti pro náš organismus, podle vlivu na to, abychom po jejich pravidelné konzumaci byli více fit.

Minimum omega tři mastných kyselin

První skupinou jsou ryby, které neobsahují nijak velké množství omega tři mastných kyselin. Jedná se například o žraloka, tilápii, mečouna, štíhlici nebo platýse či o mořský jazyk. Jsou to ryby či paryby, které sice nabídnou libovou bílkovinu, ale mají nízkou výživovou hodnotu a také minimum nám prospěšných mastných kyselin. Jejich konzumace tělu vyloženě neškodí, ale ani nijak extrémně neprospívá. Když si je jednou za čas koupíte podle online letáku Kaufland, rozhodně se nic nestane.

Maximum nezdravých a nepřirozených látek

Ano, i v rybách můžeme najít látku tělu škodlivé. Ve většině případů za to však nemůže ryba samotná, ale člověk a jím organizovaný chov ryb. Například tilápie jsou typickou rybou chovanou v zajetí na rybích farmách. Je krmena směsí s mnoha chemikáliemi a antibiotiky, žije v omezeném prostředí plném vlastních výkalů, prostě pro účely stravování rozhodně není o co stát.

Maximum omega tři mastných kyselin

Konečně se dostáváme ke skupině mořských ryb, které nabídnou nejvyšší koncentrace omega tři mastných kyselin. U těchto ryb si ceníme jak EPA, tak DHA, což jsou kmeny mastných kyselin, které udržují zdravé srdce a mozek. A nejen je. Například DHA je důležitá pro správnou činnost buněčných stěn, oka i nervového systému. Má velký význam pro paměť, pomáhá dětem s rozvojem mentálních funkcí a u dospělých je udržuje co nejdéle funkční.

Které ryby patří k nejprospěšnějším? Je to losos, tuňák, makrela, sleď, halibut nebo sardinka. To jsou ryby, u kterých najdeme maximum správných mastných kyselin, ale i dobrý poměr bílkovin a tuků. Až půjdete nakupovat podle online letáku kaufland, soustřeďte se právě na tyto ryby. Chcete toho nejlepšího tuňáka v konzervě? Podívejte se na návod, jak ho vybrat!

Losos nebo losos?

Losos je rybou, které se loví ve volném moři, ale také se uměle chová. Pokud si můžete dovolit cenový rozdíl mezi loveným a chovaným lososem, sáhněte raději po tom loveném, který žil v přirozeném prostředí a mohl se po celý život dostatečně hýbat. Kaufland leták vám pomůže i s tímto nákupem, protože i lovený losos je položkou, kterou zde často najdete za akční cenu.

Když je ryba odmítána

Projevili jste dobrou vůli a připravili rodině rybu, jenže výsledkem byla jen snězená příloha, kdežto ryba zůstala téměř netknutá? Zkuste příště rybu ochutit bylinkami a zjemnit smetanou. Mezi ty nejlepší patří saturejka (dodá kyselou chuť), rozmarýn (minimalizuje pach rybiny), pak kmín nebo máslo. Dodejte si odvahu pro druhý pokus a uvidíte, že tentokrát bude výsledek o hodně lepší.

Dobře se dají využít rybí konzervy a připravovat z nich různé pomazánky. Vynikající je kombinace sledě nebo makrely s máslem, případně s mascarpone. Tvaroh nebo žervé se mohou s chutí ryby tlouct a ne všichni jsou ochotní tuto kombinaci přijmout. Až si budete zase prohlížet Kaufland leták, rozhodně se více soustřeďte na prospěšné mořské ryby, najdete je tu za zajímavé ceny.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.