Sociální sítě
Nahoru

Moderní aranžmá české klasiky v Tritonu

Že je možné připravit českou klasiku moderním způsobem, o tom není žádných pochyb. Ale že vám její novátorská podoba vyrazí dech, to zas tak časté není. A právě takové překvapení čeká na hosty působivé restaurace Triton, neboť šéfkuchař podniku Tomáš Horák si pohrál s českou klasikou tak, že nezůstal kámen na kameni. Či spíše maso na knedlíku.

Chtěl bych naším hostům ukázat, jak může vypadat česká kuchyně při využití inovativních technologických postupů a precizního food stylingu. Chuť zůstává ve výsledku stejná, ale na talíři je všechno jinak. Třeba v případě vepřové pečeně podávám maso a zelí na plochém knedlíku, přičemž zelí je ve dvou formách, jako pyré a jako gel,“ popisuje svou prezentaci české kuchyně Tomáš Horák.

Nejde však o jen efektní podobu, ale také o důraz na zdravotní aspekty. Klasická česká kuchyně je poměrně těžká a energeticky vydatná, ale v moderní podobě prezentované Tomášem Horákem se klade důraz na maximální čerstvost dané suroviny, její špičkovou kvalitu a současně co možná nejzdravější přípravu – tedy například vaření ve vakuu.

Při přípravě každého pokrmu používám několik technologií, které umocní chuť a lepší stravitelnost, ať už je to fermentování či metoda sous vide, která dá hovězímu filetu ve svíčkové fantastickou chuť,“ vysvětluje Horák. A mimořádná je v jeho pojetí také kreativní prezentace tradiční pražské šunky s křenovým kaviárem. Ten vzniká tak, že se odšťavněný a dochucený křen vykapá do dusíku, díky čemuž vzniknou křenové kuličky připomínající kaviár. To vše pak na talíři doplňují cibulky, kyselá okurka a bílá čokoláda.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.