Sociální sítě
Nahoru

Moderní aranžmá české klasiky v Tritonu

Že je možné připravit českou klasiku moderním způsobem, o tom není žádných pochyb. Ale že vám její novátorská podoba vyrazí dech, to zas tak časté není. A právě takové překvapení čeká na hosty působivé restaurace Triton, neboť šéfkuchař podniku Tomáš Horák si pohrál s českou klasikou tak, že nezůstal kámen na kameni. Či spíše maso na knedlíku.

Chtěl bych naším hostům ukázat, jak může vypadat česká kuchyně při využití inovativních technologických postupů a precizního food stylingu. Chuť zůstává ve výsledku stejná, ale na talíři je všechno jinak. Třeba v případě vepřové pečeně podávám maso a zelí na plochém knedlíku, přičemž zelí je ve dvou formách, jako pyré a jako gel,“ popisuje svou prezentaci české kuchyně Tomáš Horák.

Nejde však o jen efektní podobu, ale také o důraz na zdravotní aspekty. Klasická česká kuchyně je poměrně těžká a energeticky vydatná, ale v moderní podobě prezentované Tomášem Horákem se klade důraz na maximální čerstvost dané suroviny, její špičkovou kvalitu a současně co možná nejzdravější přípravu – tedy například vaření ve vakuu.

Při přípravě každého pokrmu používám několik technologií, které umocní chuť a lepší stravitelnost, ať už je to fermentování či metoda sous vide, která dá hovězímu filetu ve svíčkové fantastickou chuť,“ vysvětluje Horák. A mimořádná je v jeho pojetí také kreativní prezentace tradiční pražské šunky s křenovým kaviárem. Ten vzniká tak, že se odšťavněný a dochucený křen vykapá do dusíku, díky čemuž vzniknou křenové kuličky připomínající kaviár. To vše pak na talíři doplňují cibulky, kyselá okurka a bílá čokoláda.

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.