Sociální sítě
Nahoru

Moderní aranžmá české klasiky v Tritonu

Že je možné připravit českou klasiku moderním způsobem, o tom není žádných pochyb. Ale že vám její novátorská podoba vyrazí dech, to zas tak časté není. A právě takové překvapení čeká na hosty působivé restaurace Triton, neboť šéfkuchař podniku Tomáš Horák si pohrál s českou klasikou tak, že nezůstal kámen na kameni. Či spíše maso na knedlíku.

Chtěl bych naším hostům ukázat, jak může vypadat česká kuchyně při využití inovativních technologických postupů a precizního food stylingu. Chuť zůstává ve výsledku stejná, ale na talíři je všechno jinak. Třeba v případě vepřové pečeně podávám maso a zelí na plochém knedlíku, přičemž zelí je ve dvou formách, jako pyré a jako gel,“ popisuje svou prezentaci české kuchyně Tomáš Horák.

Nejde však o jen efektní podobu, ale také o důraz na zdravotní aspekty. Klasická česká kuchyně je poměrně těžká a energeticky vydatná, ale v moderní podobě prezentované Tomášem Horákem se klade důraz na maximální čerstvost dané suroviny, její špičkovou kvalitu a současně co možná nejzdravější přípravu – tedy například vaření ve vakuu.

Při přípravě každého pokrmu používám několik technologií, které umocní chuť a lepší stravitelnost, ať už je to fermentování či metoda sous vide, která dá hovězímu filetu ve svíčkové fantastickou chuť,“ vysvětluje Horák. A mimořádná je v jeho pojetí také kreativní prezentace tradiční pražské šunky s křenovým kaviárem. Ten vzniká tak, že se odšťavněný a dochucený křen vykapá do dusíku, díky čemuž vzniknou křenové kuličky připomínající kaviár. To vše pak na talíři doplňují cibulky, kyselá okurka a bílá čokoláda.

Více z rubriky Gastro

  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • S italskými prémiovými giny Malfy léto nikdy nekončí

    Malfy je značka italských super-prémiových ochucených ginů, které jsou ztělesněním té pravé Itálie. Jejich výjimečnost spočívá v důrazu na rodinnou tradici,...

    Jan Pešek8.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.