Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch z minulého roku a ve spolupráci s rodinným podnikem Palíto si pro své hosty připravili speciální pálivé menu plné chilli papriček. Pět jídel, pět chilli papriček, degustační chilli talíř a nápoje na snížení pálivosti se budou v Sie podávat od 18. do 29. září.

Papričky do pálivého menu vybíral Jiří Štift podle stupňů pálivosti a specifické chuti každé z nich. „Menu jsem sestavoval tak, aby papričky svou pálivostí nezakryly chuť jídla, ale naopak ji umocnily. Například oranžový Habanero funguje dobře s ovocem, sám má ovocnou chuť a tím zvýrazní celkový zážitek z pokrmu,“ popisuje šéfkuchař. „Pro mě osobně je vždy důležitější chuť papričky než její pálivost,“ dodává.

Nejméně ostré jsou klasické jalapeňos z Mexika, jejich pálivost se pohybuje okolo tří až pěti tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), naopak nejpálivější bude paprička s netradičním názvem 7 Pot Brain Strain, která dosahuje pálivosti až 1,4 milionu SHU! Svým tvarem připomíná lidský mozek a využívá se výhradně do omáček, protože samotná se jíst takřka nedá.

Komu se podaří sníst během akce Sia taste: chilli všech pět pokrmů s papričkou Jalapěno, Habanero, Trinidad Scorpion Moruga, Naga Bhut Jolokia a 7 Pot Brani Strain, obdrží od restaurace Sia titul Chilli Master.

Více z rubriky Degustace

  • Šťastná třináctka

    La Bodeguita del Medio již po třinácté uspořádá velkolepou gastronomickou show. Termín je daný a diáře se tetelí blahem. Výrazně se...

    Marek Zelený2.2.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Nový přístup ke casual degustacím

    Restaurace J&J v Teplicích, patřící do ryze české sítě Lagarto, přinesla na sever svěží gastronomický vánek v podobě casual fine dining....

    Marek Zelený2.5.2022
  • Rybí hody v pražských restauracích PRU58 a La Bodeguita del Medio

    Pražské restaurace plánují na přelom dubna a května zajímavé akce pro milovníky rybích specialit. Hned na konci dubna, konkrétně 28. dubna...

    Marek Zelený19.4.2022
  • Degustace v PRU58

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je gastronomickým klenotem. Vzdušný prostor plný květin po příchodu vyvolává pocit, že člověk vstoupil do asijské...

    Marek Zelený21.3.2022
  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.