Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch z minulého roku a ve spolupráci s rodinným podnikem Palíto si pro své hosty připravili speciální pálivé menu plné chilli papriček. Pět jídel, pět chilli papriček, degustační chilli talíř a nápoje na snížení pálivosti se budou v Sie podávat od 18. do 29. září.

Papričky do pálivého menu vybíral Jiří Štift podle stupňů pálivosti a specifické chuti každé z nich. „Menu jsem sestavoval tak, aby papričky svou pálivostí nezakryly chuť jídla, ale naopak ji umocnily. Například oranžový Habanero funguje dobře s ovocem, sám má ovocnou chuť a tím zvýrazní celkový zážitek z pokrmu,“ popisuje šéfkuchař. „Pro mě osobně je vždy důležitější chuť papričky než její pálivost,“ dodává.

Nejméně ostré jsou klasické jalapeňos z Mexika, jejich pálivost se pohybuje okolo tří až pěti tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), naopak nejpálivější bude paprička s netradičním názvem 7 Pot Brain Strain, která dosahuje pálivosti až 1,4 milionu SHU! Svým tvarem připomíná lidský mozek a využívá se výhradně do omáček, protože samotná se jíst takřka nedá.

Komu se podaří sníst během akce Sia taste: chilli všech pět pokrmů s papričkou Jalapěno, Habanero, Trinidad Scorpion Moruga, Naga Bhut Jolokia a 7 Pot Brani Strain, obdrží od restaurace Sia titul Chilli Master.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.