Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch z minulého roku a ve spolupráci s rodinným podnikem Palíto si pro své hosty připravili speciální pálivé menu plné chilli papriček. Pět jídel, pět chilli papriček, degustační chilli talíř a nápoje na snížení pálivosti se budou v Sie podávat od 18. do 29. září.

Papričky do pálivého menu vybíral Jiří Štift podle stupňů pálivosti a specifické chuti každé z nich. „Menu jsem sestavoval tak, aby papričky svou pálivostí nezakryly chuť jídla, ale naopak ji umocnily. Například oranžový Habanero funguje dobře s ovocem, sám má ovocnou chuť a tím zvýrazní celkový zážitek z pokrmu,“ popisuje šéfkuchař. „Pro mě osobně je vždy důležitější chuť papričky než její pálivost,“ dodává.

Nejméně ostré jsou klasické jalapeňos z Mexika, jejich pálivost se pohybuje okolo tří až pěti tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), naopak nejpálivější bude paprička s netradičním názvem 7 Pot Brain Strain, která dosahuje pálivosti až 1,4 milionu SHU! Svým tvarem připomíná lidský mozek a využívá se výhradně do omáček, protože samotná se jíst takřka nedá.

Komu se podaří sníst během akce Sia taste: chilli všech pět pokrmů s papričkou Jalapěno, Habanero, Trinidad Scorpion Moruga, Naga Bhut Jolokia a 7 Pot Brani Strain, obdrží od restaurace Sia titul Chilli Master.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.