Sociální sítě
Nahoru

Éra chytrých domů z 3D tiskáren se blíží

Dokázali byste si někdy představit, že váš dům postaví 3D tiskárna? Možná vám to zní jako sci-fi, ale několik takových domů ve světě již stojí, jako třeba i tento dům ve švýcarském Curychu.

Chytří roboti postupně nahrazují člověka v nejrůznějších profesích a odvětvích a brzo tomu tak možná bude i u stavby domů. Nejinak tomu bylo i u stavby tříposchoďového domu DFAB ve Švýcarsku, který je údajně prvním obyvatelným domem na světě, který byl plánován a postaven zcela digitálně. Na stavbě se ve velké většině podíleli pouze chytří roboti a 3D tiskárna.

Ultramoderní dům má rozlohu 220 metrů čtverečních a vyznačuje se především zakřivenými zdmi a výraznými designovými prvky. V domě se nachází i dřevěné trámy a ozdobné betonové stropy, které byly montovány a stavěny taktéž za pomocí robotů.

Vzhledem k tomu, že se jedná o chytrý dům, ukrývá v sobě nejnovější technologie a jedním stiskem tlačítka tak můžete stáhnout rolety, na dálku si uvařit vodu v chytré konvici či cítit se bezpečně díky propracovanému poplašnému zařízení. Vše je navíc možné ovládat jen hlasovými příkazy.

Dům je taktéž velmi šetrný k životnímu prostředí. Na jeho stavbu bylo spotřebováno až o 60 procent materiálu méně než v případě klasické stavby a díky solárním panelům na střeše je schopen vyrobit až 1,5krát více energie, než kterou sám spotřebuje. Revoluce ve stavebnictví se blíží.

Více z rubriky Reality

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.