Sociální sítě
Nahoru

Vyzkoušejte specialitu sladké Francie – eklérky

Po úspěšných makronkách uvedla v těchto dnech na český trh cukrárenská síť Ollies další francouzskou specialitu sladké Francie – eklérky. Tradiční francouzský dezert charakteristický svým specifickým tvarem, nadýchaností, chutnou delikátní náplní, ale i složitou přípravou. Vyrábí se z odpalovaného těsta s tradiční francouzskou krustičkou craquelin a kombinací tří chutí.

Zkušenosti a inspiraci nasbírala na nejlepších cukrářských a pekařských školách v Paříži, kde navštěvovala i místní cukrárny, aby našla ty nejlepší makronky. Do Česka pak přivezla jinou specialitu sladké Francie – eklérky. Vyrábí se z odpalovaného těsta stejně a jsou plněny jemným krémem a čerstvými náplněmi různých chutí, nechybí zdobení, a hlavně krustička craquelin. Ta se míchá z másla, cukru a mouky. Už na první pohled nabízí eklérky výjimečné sladění všech chutí tohoto nejluxusnějšího, nejsložitějšího a zároveň srdcem dělaného dezertu.

Cukrárna Ollies uvedla na trh kombinaci tří chutí. Eklérky s pastou z lískových oříšků a kvalitní čokoládou, krémem z mascarpone a zkaramelizovanými oříšky, dále v kombinaci se stoprocentní pistáciovou pastou a domácím malinovým pyré, anebo s čerstvými malinami a pyré z japonského citrónu Yuzu.

„Éclair v překladu znamená světelný záblesk, a tím se nejlépe přiblíží i samotná chuť tohoto dezertu, protože jde opravdu o něco výjimečného a překvapivého,“ vysvětluje cukrářka a pekařka Tereza Gondková.

Po čtyřech pobočkách a dvou výrobních místech na Moravě otevřeli sourozenci další na pražských Vinohradech. „Po téměř dvou měsících rekonstrukce jsme otevřeli cukrárnu Ollies v Balbínově ulici. Renovovaný prostor je prosvícený žlutou barvou, charakteristickou pro naše provozovny,“ doplňuje bratr Terezy Gondkové Jakub, který se v rodinné firmě stará o její faktický chod.

Při přípravě dortů a dezertů firma klade největší důraz na kvalitu základních surovin, jako je máslo, živočišná šlehačka, belgická čokoláda, ořechy, mouky ale třeba i smetanový sýr mascarpone, kterého ročně spotřebují na třicet tun. Konkrétně mascarpone si v Ollies nechávají vyrobit na objednávku v jedné české mlékárně, kde jsou schopni garantovat kvalitu suroviny přímou komunikací s výrobou, a proto jsou schopni garantovat stále stejnou kvalitu jejich produktů. Převážnou většinu surovin firma nakupuje v České republice a některé suroviny, jako například čokoládu dováží ze zahraničí, konkrétně z Belgie anebo maliny ze Srbska.

Více z rubriky Gastro

  • Dárková balení Moët & Chandon

    Šampaňský dům Moët & Chandon představuje speciální dárkové balení „Specially Yours“ svých ikonických lahví Moët Impérial a Rosé Impérial. Nabízí tak...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.