Sociální sítě
Nahoru

Diplomático: třtinové poklady z Venezuely

Existují prý jen dva druhy lidí: ti, kteří milují rum Diplomático a ti, kteří ho ještě neochutnali. Prémiový rum z úpatí venezuelských velehor je fenoménem.

Rodinná destilérie rumu Diplomático leží pod ochranitelskou masou And, v blízkosti národního parku Terepaima, jehož horské prameny jsou zdrojem dokonale čisté vody. Zdejší půda nabízí perfektní podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Na kvalitu rumů má zásadní vliv i tropické podnebí, které si umí pohrát nejen s třtinou, ale působí i na fermentaci a zrání. Sílu přírody umí výjimečně dobře využít majitelé destilérky, rod Ballesterosových, kteří společně se znalými master blendery dokáží vytvořit unikátní a mistrovské kousky s jemnou a charakteristickou chutí.

Ambasador Lukáš Hanzl se narodil před čtyřiceti lety v podhůří Orlických hor. Takřka dvě dekády stál za bary nejlepších českých podniků. V legendárním pražském Tretter’s Baru učil lidi pít správné drinky, dnes jezdí po celé republice a jako ambasador značky Diplomático společnosti Ultra Premium Brands šíří slávu a renomé jednoho z nejlahodnějších rumů.

Lukáš Hanzl doporučuje 3 rumy Diplomático z limitované edice Distillery Collection, které představují mimořádným způsobem rumy vyrobené na různých destilačních zařízeních, kterými disponuje společnost DUSA (Destilerias Unidas S.A.). Rumoví znalci mají díky této kolekci možnost se postupně seznámit s odlišnými chuťovými profily rumů z jednotlivých destilačních zařízení, které dohromady tvoří charakter rumů Diplomático.

NO. 1 BATCH KETTLE RUM se připravuje převážně z medů cukrové třtiny a 6 let zraje v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a po sladové whisky. Ve výrazné vůni se v lahodné vyváženosti spojuje sladké a ovocné aroma, divoké květiny a vanilka. Vytříbenost pokračuje na patře, kde se delikátní dřevité taniny doplňují s tóny páleného karamelu a příchutí zralého červeného ovoce, končící v měkké, sladké dochuti. Nejlépe chutná servírovaný čistý nebo na ledu.

NO. 2 BARBET RUM z Barbetova kolonového destilačního zařízení je primárně z melasy cukrové třtiny a zraje 4 roky v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a sladové whisky. Ve vůni se projevují tóny tropického ovoce, které vyvažují tóny vypáleného dubu a spolu tvoří výrazný buket. Na patře je lehce suchý s jemnými tóny dřeva a čerstvostí citrusových plodů, které se snoubí v příjemném a dlouhotrvajícím závěru. Vychutnejte si ho čistý nebo na ledu.

NO. 3 POT STILL RUM je třetí rum v řadě výjimečné kolekce a vzniká na měděném kotlíkovém destilačním zařízení, které do destilerie doputovalo v roce 1959 ze Skotska. Je srdcem chuťového profilu rumů Diplomático. Surovinou je med z cukrové třtiny, který prochází delší fermentací. Vzniká zde těžký rum, který následně zraje 8 let v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a sladové whisky. Mimořádně komplexní rum má výrazné tóny červeného a tropického ovoce, karamelu a vanilky.

Celou DIPLOMÁTICO DISTILLERY COLLECTION pořídíte za 1600 Kč za kus. Nakupujte v karlínském showroomu Warehouse #1 nebo na www.warehouse1.cz.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.