Sociální sítě
Nahoru

Podzimní koupání pod širým nebem v termálním jezeře

Většina roku je za námi a nastal tak ideální čas se na chvilku zastavit, vydechnou a ukrást si alespoň trochu času pro nás samotné. Skvělým řešením, jak si odpočinout, je pobyt v lázních. Maďarský Hévíz se zhruba pěti tisíci obyvateli je z České republiky vzdálen jen pár hodin cesty a je dostupný téměř všemi dopravními prostředky.

V tomto lázeňském městečku můžete absolvovat nejen mnoho lázeňských kúr a procedur, ale díky unikátnímu léčivému termálnímu jezeru zde nechybí ani možnost celoročního koupání venku, aniž byste museli cestovat přes půl světa. O důvod víc, proč vyrazit právě sem a prodloužit si léto i do podzimních a zimních měsíců.

V dnešní době jen stěží narazíte na člověka, kterého by čas od času nebolely záda, za krkem, trápily ho bolesti kolen či kyčlí. V nabídce léčebných procedur městečka Hévíz naleznete mimo jiné tradiční Hévízskou terapii pomáhající nejen při léčbě pohybového aparátu nebo zátěžovou lázeň. Tato invence hévízského revmatologa Dr. Molla Károly, je určena lidem trpícím bolestem páteře v krční a křížové oblasti, nicméně je vhodná i jako preventivní metoda pro zachování zdravé páteře.

Vedle lázeňských kúr můžete určitě vyzkoušet i léčebnou masáž, jejíž léčebný a relaxační účinek je mnohem hlubší, než u uvolňující wellness masáže nebo bahenní zábal, který se spolu s termální léčivou vodou a komplexní fyzioterapeutickou péčí využívá k péči a léčbě pohybového ústrojí.

Vedle léčebných procedur nechybí v Hévízu ani wellness služby. Důležitou složkou těchto procedur je uvolnění stresu a vytvoření vědomí zdravého životního stylu. To vše můžete absolvovat ve wellness částech lázní nebo mnoha hotelích, které hostům vedle sauny, parních lázní, ledové jeskyně, solné jeskyně, perličkových koupelí s moderními odpočívárnami nabízejí také zkrášlující a peelingové procedury.

Jak jsme zmínili v úvodu, určitou raritou zdejších lázní je jedinečné termální jezero, které je ukryto v samém středu lázeňského města Hévíz. Jezero s rozlohou 4,4 hektarů je napájeno dvěma prameny, které jsou tak mohutné, že dokážou za 72 hodin vyměnit veškerou vodu v jezeře. Zatímco teplá voda ze spodní části jezera stoupá k hladině, ochlazená voda z povrchu klesá ke dnu. Toto dvousměrné proudění, podpořené otáčením vodní masy vpravo díky oválnému tvaru jezera, udržuje vodu v neustálém pohybu. To napomáhá nejen regulaci teploty vody v jezeře a distribuci ve vodě rozpuštěných látek, ale zároveň tak poskytuje koupajícím jedinečný masážní účinek. Skvělým bonusem podzimního pobytu v Hévíz je navíc fakt, že teplota vody během těchto měsíců neklesá pod 30 °C. Takže si zde i v tomto období můžete připadat, jako na letní dovolené. A když náhodou počasí nebude podle vašich představ, není problém užít si koupání uvnitř lázní ve vodě teplé 34 – 36 °C nebo navštívit hotelové bazény, které v mnoha případech využívají vodu přímo z termálního jezera.

Více z rubriky Wellness

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.