Sociální sítě
Nahoru

Koncept vodíkem poháněné jachty by mohl změnit námořní průmysl, jak jej známe

Aqua nezní zrovna jako jméno jachty, která by mohla znamenat revoluci, ale zdání klame. Nizozemské designérské studio Sinot navrhlo koncept jachty, který je doslova nabušený revolučními novinkami a futuristickým designem.

Koncept byl vyvíjen v posledních měsících a veřejnost jej poprvé mohla spatřit během konání jachtařského festivalu v Monaku. Téměř 110metrová jachta bude poháněna čistě kapalným vodíkem. Systém vodíkového pohonu zajistí příjemnou plavbu po mořích a oceánech, a to navíc s nulovými emisemi i na dlouhé vzdálenosti, což je silný argument pro všechny ekologicky zaměřené jachtaře.

Jak tento systém funguje? Zkapalněný vodík bude uložen ve dvou 28tunových vakuově izolovaných nádržích s teplotou -253 stupňů Celsia. Na elektrickou energii bude přeměňován za pomocí palivových článků s protonově vodivou membránou. Výsledná energie bude použita nejen na pohon jachty, ale také na všechny dodatečné funkce. Na lodi budou i obří baterie, které vždy zaručí dostatek energie pro ničím nerušený a bezhlučný provoz jachty. Ta bude moci plout maximální rychlostí 17 uzlů (cca 32 km/h) a nabídne dojezd až 3 750 námořních mil (cca 6 945 km).„Naším cílem nebylo jen implementovat vodíkový pohon do nadčasové superjachty, ale zaměřit se také na unikátní design,“ řekl designér Sander Sinot. Exteriér jachty je protkán zajímavými křivkami, které se prolínají přes všech pět podlaží, jež byla navržena tak, aby hosté byli co nejvíce propojeni s oceánem. Takto je navržen i bazén na zádi, z něhož se kaskádovitým spádem dostává voda do okolního oceánu.

Rozlehlý interiér nabízí dostatek prostoru pro 14 hostů a 31 členů posádky, přičemž přední polovinu horní paluby zaujímá luxusní VIP apartmá o délce 50 metrů. Mezi standartní vybavení patří unikátní 360stupňová observatoř, kde si hosté mohou odpočinout v přítomnosti přímořské scenérie, ale také vnitřní zdravotní a wellness centrum s hydromasážní místností, prostorem pro jógu, fitness a mnoho dalšího.

Více z rubriky Jachty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.