Sociální sítě
Nahoru

Plzeň Design Week se pomalu a jistě blíží

Čtvrtý ročník festivalu Plzeň Design Week se uskuteční od 11. do 17. listopadu v kreativní zóně DEPO2015 v Plzni. Od pondělí do soboty proběhne téměř 20 přednášek, diskuzí a workshopů, které se budou věnovat módě, architektuře, interiérovému designu i řemeslu. Víkendová prodejní přehlídka nabídne více jak 50 současných značek s módou, šperky, papírenským zbožím nebo porcelánem. Na festival přijede např. módní návrhářka Liběna Rochová, autoři návrhu nové Západočeské galerie nebo německý umělec Julian Vogel, který s Plzeňáky vytvoří zeď míru. Výstavy připomenou výročí 30 let od sametové revoluce a ikony československého designu. K vidění budou kola Favorit, hračky Fatra nebo auta Velorex. V závěru týdne představí umělkyně z projektu CZECHIA novodobý plzeňský kroj, na kterém právě teď pracují.

Na výstavy už od pondělí

„V týdnu, kdy slavíme výročí 30 let od sametové revoluce, si na Plzeň Design Weeku symbolicky připomeneme legendární československé designové produkty, které si věhlas drží dodnes,“ říká produkční festivalu Soňa Rychlíková. Od 11. do 17 listopadu bude v Ateliérové uličce k vidění výstava Národního technického muzea o rokycanských jízdních kolech Fenomén Favorit s 15 vystavenými exponáty. V pátek 15. listopadu ji od 17:00 doplní komentovaná prohlídka s autorem Janem Králíkem. Legendární nafukovací hračky Libuše Niklové představí výstava Fatra – Příběh hraček v Bistro&Café DEPO. Výročí 30 let od sametové revoluce připomene výstava fotografií Radovana Kodery Plzeň 11/89, kterou v Truhlárně doplní vozítko Velorex. Od 11. do 20. listopadu budou v prostoru tržnice vystaveny práce nominované na Národní cenu za studentský design, jejíž vítěz bude vyhlášen  14. listopadu v Klempírně. Výstava nese název Nový (z)boží a bude doplněna studentskými pracemi několika ateliérů FDÚ LS ZČU pod názvem Ilustrace a design na Sutnarce.

Přehlídka 50 značek startuje v pátek

„Víkendová prodejní přehlídka přivítá více jak 50 značek, které do Plzně přivezou oděvy, šperky, doplňky, papírenské zboží nebo porcelán. Pro Plzeňany jsme, věřím, vybrali originální a vkusné značky,“ pokračuje Rychlíková. V pátek 15. listopadu se prodejní přehlídka otevře od 17:00 do 20:00. V 18:00 akci oficiálně zahájí slavností přípitek, na něj naváže diskuze na téma “Design a svoboda” s módní návrhářkou Liběnou Rochovou, teoretikem designu Jiřím Hulákem a sochařem Pavlem Karousem. Od 20 hodin vystoupí v Klempírně pražská elektro-industriální kapela WWW, která je mimo jiné známá spoluprací s umělcem Lubomírem Typltem. Prodejní stánky se opět otevřou v sobotu od 10:00 do 20:00, od 17:00 do 19:00 nabídnou prodejci zvýhodněné ceny na vybrané zboží v rámci „Happy Hours“. V sobotu doplní prodejní expozici také 4 bloky módních přehlídek, během kterých se představí studentské práce z oboru fashion design, někteří z vystavovatelů a od 17:00 také novodobý plzeňský kroj z dílny projektu CZECHIA.

Design dětem

„Myslíme i na nejmenší návštěvníky, v průběhu týdne mohou zavítat na několik dětských workshopů, navíc bude v Ateliéru denně otevřena dětská expozice Fatra,“ doplňuje Rychlíková. Po celý týden (vždy 14:00-18:00 a v době prodejní přehlídky pá a so) bude v Ateliéru otevřena dětská herna vybavená nafukovacími hračkami Libuše Niklové, které budou na místě také ke koupi. Ve středu 13. listopadu od 17:00 proběhne v čítárně Bendox Výtvarný workshop pro děti od 4 do 10 let s ilustrátorkou knihy Nejprv práce, potom zábava Olgou Yakubovskayou. V sobotu 16. listopadu pak zavítá do Plzně autorka Nejkrásnější české knihy roku 2018 v kategorii Učebnice ABCZ aneb H jako Havel Denisa Šedá s literárně výtvarným workshopem určeným dětem od 6 do 10 let. V době prodejní přehlídky, v pátek a sobotu, rodičům usnadní prohlídku značek retro dílna Ekokom s hlídáním pro děti od 4 let.

Design v praxi pro laiky i profíky

„Nezůstaneme ale jen u retra. Jako vždy jsme připravili také doprovodný program se současnými osobnostmi a tvůrci,“ uvádí Rychlíková. Od pondělí do soboty bude takových přednášek, diskuzí a workshopů téměř 20. Veřejnost si může navrhnout rekonstrukci bytu s Petrem Šlejmarem z lifestylového časopisu Proměny bydlení, užít si malování porcelánu s projektem Nalejto, workshop krasopisu, výrobu kokedam či diáře se značkou Reformát. Po celou sobotu budou probíhat také ukázky sklářského řemesla s Glass ateliérem Z.

Pro mladé značky proběhne ve středu 13. listopadu vzdělávací program Nakopni svou značku zaměřený na budovaní a ochranu značky. Řečníky programu budou zkušení odborníci na branding, autorské právo a strategii nebo mladí influenceři, kteří poradí, jak využívat sociální sítě.

Diskuzí a přednášek v průběhu týdne se zúčastní módní návrhářka Josefina Bakošová, která pohovoří o své tvorbě, Kuba & Pilař architekti představí návrh nové Západočeské galerie. Václav Cinádr a Lukáš Houška z projektu Vizuální smog v Plzni vezmou Plzeňany na komentovanou procházku městem na téma Reklama v proměnách času. Součástí Plzeň Design Weeku je letos také 30. PechaKucha Night Plzeň, která se uskuteční 13. listopadu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Po celý týden bude v DEPO2015 otevřeno pop up artové knihkupectví Bendox, které má své působiště v Centru pro současné umění DOX v Praze. Čítárna bookshopu vybavená retro nábytkem díky projektu Z pokoje do pokoje nabídne v průběhu týdne knižní tituly z Bendoxu a několik workshopů a autoských čtení.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.