Sociální sítě
Nahoru

Praha zažila bouřlivou premiéru závodu týmů mistrovství světa v dřevorubeckých sportech

Zcela vyprodaný pražský Průmyslový palác na Výstavišti s 2 500 diváky vytvořil atmosférou jakou tento sport ještě nezažil. Česko se konečně dočkalo sportovního svátku, jemuž diváci vytvořili kulisu, která překonala očekávání všech závodníků. Český tým potvrdil pozici mezi nejlepšími Evropany, ale ve čtvrtfinále nestačil na bronzový tým USA a skončil na parádním pátém místě. Na místě se utkalo 20 národních týmů, kteří závodili ve čtyřech disciplínách (Stock Saw, Single Buck, Underhand Chop and Standing Block Chop) vyřazovacím způsobem až do finále.

Český tým a vyprodaný pražský Průmyslový palác

Zvítězit dokázal opět tým Austrálie a ve velmi těsném finále porazil Nový Zéland. Jedním z lídrů týmu byl teprve 24letý australský šampion Brayden Meyer, který také bude reprezentovat I v sobotu v individuálním závodě. Vítězný čas Austrálie byl 47.80, Nový Zéland dosáhl ve finále času 49.79.

Jan Holub ve čtvrtfinále Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS 2019

Brad De Losa z vítězného týmu komentoval vítězství: „Máme úžasný tým, během postupových bojů jsme udělali několik chyb, ale ve finále vše zapadlo a porazili jsme Nový Zéland a získali další titul. A ještě v takovémto úžasném prostředí, co více si můžeme přát?

Martin Komárek ve čtvrtfinále Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS 2019

Kyle Lemon z Nového Zélandu řekl: „Přijeli jsme pro titul, ale nebylo nám přáno. Nepodařilo se nám včas a správně rozebrat náš výkon po jednotlivých kolech. Ale musím říct, že publikum bylo absolutně nejlepší, jaké jsem během osmi let co jezdím na závody zažil. Neskutečné!

Martin Roušal při disciplíně Single Buck

Osminásobný medailista z MS a účastník týmového závodu v disciplíně Underhand Chop Martin Komárek závod zhodnotil: „Od začátku pro nás závod nebyl jednoduchý, měl na to vliv i los dřeva. V posledním duelu ale všichni podali maximální výkon, vydali se za hranu, a to je v takovém závodě nutnost. Ale americký tým byl lepší. V takové atmosféře je závod těžší, než na konci světa a my jsme dokázali, že patříme k nejlepším Evropanům a saháme po výkonech těch zámořských týmů. Za páté místo jsem rád, protože vzhledem k výkonům ostatních národních družstev je to naše maximum. Ale dnešní výsledek ukázal ještě jednu věc. Ty roky, kdy jsme v ČR timbersport budovali de facto od nuly, vedly správným směrem, a v jejich stopách je potřeba pokračovat.“

Australský reprezentant Glen Gilliam při Standing Block Chop

Jan Holub, závodící na postu Standing Black Chop dodal: „Vystoupení před domácím publikem pro nás byl neopakovatelný životní zážitek. Utkat se ve vyřazovacím souboji se zámořským státem je stále velmi těžké, pro postup bychom museli podat maximální výkon a soupeř klopýtnout. Jejich výkony jsou o krok před evropskými. Je to dané tím, že v zámoří má timbersport tradici a vztah k němu se dědí po generace. Já jsem začal v osmadvaceti letech a dohnat to manko generace, která se sekerou v ruce vyrůstá, nám bude ještě pár let trvat. I proto můžeme být na svůj výkon pyšní.

Tým Austrálie mistři světa STIHL TIMBERSPORTS 2019

Martin Roušal, závodící na postu Single Buck a v sobotu reprezentující v individuálním závodě to viděl takto: „Náš výkon měl několik chybiček, které nás stály drahocenný čas, zejména v rozstřelu na čas. Tam jsme mohli mít čas pod minutu, postupovat z o jeden stupínek vyššího místa, ale je to závod a každá vteřina v něm je neopakovatelná. Promluvilo do něj mnoho faktorů, všichni jsme byli mírně nervózní a chtěli podat maximální výkon. Nesedla nám ani stejně jako loni kvalita dřeva, ale zaostat za svým rekordem o necelé tři vteřiny není ostuda, a jsme s výsledkem spokojení. Atmosféra byla neskutečná.“

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.