Sociální sítě
Nahoru

Detailní pohled na Fleret a slivovici řady Collection 1850

Kvalitní ovocné destiláty se stále více dostávají na výsluní zájmu těch, kteří si rádi vychutnají výjimečný a kvalitní alkohol. Už dávno nejsou záležitostí dárku od strýčka z Moravy, který přijel na návštěvu, a už vůbec nejsou tím, co můžeme koupit za stovku dvě v regálech supermarketů. „Kvalitní destilát může přijít na svět jen díky výjimečnému ovoci, pečlivému zpracování, pozorné destilaci a zrání. Pak si taková ovocná pálenka – i když je dražší – své zákazníky a konzumenty získá kvalitou svého zpracování.“ říká Tomáš Novák, který stojí za novodobým úspěchem značky Fleret.

Fleret Slivovice Collection 1850 0, 7l je k dostání v běžné obchodní síti za 490 Kč

To je příklad pravých ovocných destilátů Fleret, které se vyrábí od roku 1850 ve Frenštátu pod Radhoštěm. Jsou postaveny na prvotřídním ovoci, typickým pro Čechy, Moravu a Slezsko – švestkách, hruškách, meruňkách i třešních. Řada stoprocentně ovocných destilátů Collection 1850 s vícestupňovou destilací a minimálně dvouletým zráním, která se hodí jak pro přímou konzumaci, tak pro výrobu koktejlů a mixologii, se stala jakousi vlajkovou lodí značky Fleret. Výjimečnosti těchto pálenek odpovídá i elegantní design lahví, za kterými stojí vesmírný architekt NASA a designér Tomáš Rousek a jeho žena Veronika. Poutavé etikety, které jsou ručně malované akvarelem a pečeti i zátky, které podtrhují slavnostnější chvíle, pro něž jsou destiláty určeny. To, že používáme ono slovo „stoprocentně“ je nesmírně důležité. Levnější lihovina je totiž tvořena z velké části průmyslovým nebo řepným lihem, k němuž je přidán ten ovocný, aby ho alespoň trochu ovoněl. V tom spočívá i základ pro cenu výrobků Fleret Collection 1850. Cena kvalitního ovoce je rozhodně vyšší než cena cukrové řepy či brambor k tomu si pak můžeme připočítat ruční práci s jeho přebíráním i třeba několikaleté zrání výsledného destilátu.

Ovocný destilát, který byl opakovaně oceněn bronzovou medailí v San Francisku na soutěži World Spirits Competiton a stříbrnou v Hong Kongu na soutěži International Wine and Spirit Competiton a stal se vlastně světoznámým je Slivovice Collection 1850. Na jeden litr kvalitního padesátiprocentního destilátu je potřeba sedm až deset kilogramů prvotřídních švestek. K výrobě Slivovice Collection 1850 se z mnoha druhů švestek používá jen sedm. Jsou to Zelená renklóda, Čačanská lepotica, Čačanská nejbolja, Čačanská raná, Domácí velkoplodá, Stanley a Wangenheimova. Jejich plody se musí patřičně připravit, pak se nechají za přesně daných podmínek kvasit a následně nejméně třikrát destilovat. Další minimálně dva roky se nechává destilát zrát. Svou roli tu určitě hraje i průzračná beskydská voda. Vůni Slivovice Collection 1850 poznají nejen znalci hned po otevření – její nezaměnitelná vůně i chuť jsou dány přesným poměrem mezi vypeckovaným a nevypeckovaným ovocem. Na ideálním poměru tu vlastně pracují už více než sto padesát let. Znalci vědí, že kapička slivovice, rozetřená po zápěstí, podobně, jako se to dělá s parfémy, prozradí po čichu cokoli, co není v pořádku. V případě Slivovice 1850 ucítíte jemnou vůni sladkých švestek. Jestliže pak budeme postupovat podle klasického hodnocení, tak čirost je na jedničku, po nalití řetízkuje (to není tak důležité, ale znalci to oceňují), vůně jednoznačná a po polknutí krásně hřeje. V dochuti se mírně projeví ony pecky, ale to není na škodu, naopak, konzument ví, co pil.

Více z rubriky Domácí bar

  • Amundsen Deep Blue: šestkrát destilovaná obilná vodka

    Pronikněte do nové dimenze síly a čistoty fascinující jako pohled na temnou večerní oblohu. Značka Amundsen stvořila jedinečnou vodku Amundsen Deep...

    Marek Zelený2.4.2020
  • Vinaři v projektu 540 podporují vinné bary a restaurace

    Vinaři z Moravy se rozhodli pomoci svým odběratelům, kteří museli zavřít. Připravili lahve raritních vín a prodávají je přes internet za...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Dárková balení Moët & Chandon

    Šampaňský dům Moët & Chandon představuje speciální dárkové balení „Specially Yours“ svých ikonických lahví Moët Impérial a Rosé Impérial. Nabízí tak...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Sametové pohlazení k Valentýnu

    Svátek zamilovaných je ideální příležitostí pro věnování sametově jemného pohlazení, které si můžete vychutnat nejen v čisté podobě, ale i ve...

    Marek Zelený8.2.2020
  • Personifikovaná lahev Fernet Stock

    Velká porce lásky v litrovém balení s vlastním veršem či věnováním nadělá spoustu radosti. Tradiční likér Fernet Stock můžete nechat prostřednictvím...

    Marek Zelený7.2.2020
  • Valentýnský Dubliner pro zamilovaný pár

    Valentýn naladěný na jemnou romantickou notu podtrhne vždy jemná irská whiskey Dubliner, stejně jako o poznání jemnější likér na bázi irské...

    Jan Pešek5.2.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.