Sociální sítě
Nahoru

V Tyrolsku možná vznikne největší lyžařský areál na světě

Svět obletěla zpráva, že tyrolská lyžařská střediska Pitzal a Ötzal se mají propojit. Výsledkem by byl největší ledovcový lyžařský areál na světě.

Už dnes jsou obě střediska, která patří mezi jedny z nejnavštěvovanějších v Rakousku, obrovská a na jejich spojení a dobudování bude potřeba vynaložit cca 3,3 miliardy korun. Stavba a příprava tohoto megaprojektu by měla trvat zhruba šest let.

V rámci výstavby se počítá s třemi lanovkami, novou nádrží na vodu a 64 hektary nových sjezdovek. Zajímavostí bude také 600 metrů dlouhý a sedm metrů široký tunel pro lyžaře. Nebudou chybět ani nové restaurace a bary pro až 1 600 lidí a k tomu také nové hotely s kapacitou až 600 lůžek.

První návštěvníci by se po novém areálu mohli prohánět již v roce 2026. Jediné, co celý projekt trochu brzdí, je odstřel hory, jež je k budování tohoto megaprojektu potřeba. Hora by měla být snížena o cca 40 metrů a mělo by z ní být odstraněno až 750 tisíc kubíků skály, zeminy a ledu. Tento odstřel se však nelíbí asi 140 tisícům lidí, kteří již proti stavbě podepsali petici.

Jak celá situace dopadne by mělo být známo na konci listopadu, kdy proběhne jednání, v rámci kterého se bude řešit vliv stavby na životní prostředí. Otázkou tedy je, zda vůbec podobný projekt projde.

Více z rubriky Fit

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.