Sociální sítě
Nahoru

Bitcoin znamená nezávislost. Nakoupíte ho dnes už za pár minut, říká Martin Stránský

V kryptoměně bitcoin vidí něco mimořádného a nezávislého. Proto Martin Stránský založil firmu WBTCB, která v tuzemsku provozuje největší českou síť bitcoinmatů s nejlepší zákaznickou podporou, a díky které si lidé můžou koupit bitcoin za pár minut. A zájem o tuto alternativní měnu podle jeho slov raketově roste.

Jak jste se dostal k podnikání s bitcoiny?

Viděl jsem a stále vidím v bitcoinu něco jiného, mimořádného a nezávislého. Sám jsem chtěl jako investor diverzifikovat a vyzkoušet. Nakonec mě to samotného tak zaujalo, že jsem postavil a vybudoval firmu s vlastní ekosystémem a zákaznickým supportem i péčí, a ještě v češtině a vlastním fyzickým klientským centrem v Praze. Právě proto si dnes můžete koupit bitcoin za pár minut. Partnerem WBTCB je Expobank CZ, která jako první bankovní instituce prolomila ledy mezi světy tradičních financí a kryptoměn. Svým klientům umožňuje nákup a prodej bitcoinu. Bitcoiny od nás můžete nakoupit či prodat prostřednictvím jejich účtu.

Proč byste lidem doporučil investici do bitcoinů?

Každý investor ví, že diverzifikace portfolia je důležitá. Někdo investuje konzervativně, do akcií, dluhopisů, nebo nemovitostí. Někdo k tomu přidává drahé kovy nebo umění. Bitcoin je alternativní investice a záleží na každém, jestli to chce zkusit a k čemu je nakloněn. Já bitcoiny nakupuji a držím. V posledních měsících zájem o bitcoiny mezi Čechy a Slováky výrazně roste, což souviselo s posilováním jeho kurzu. Teď kurz zase malinko klesnul, ale to je vcelku běžné jako u některých ostatních aktiv. Jedná se spíše o dlouhodobé aktivum.

Co vlastně zájemcům o bitcoiny nabízíte?

Důvěru a perfektní servis v češtině i slovenštině. Inovace. Edukace. To jsou nejdůležitější hodnoty a principy, na kterých stojí náš ekonomický úspěch. Máme nejširší nabídku směny bitcoinů na trhu. Kromě klasického nákupu a prodeje přes bankovní účet nebo bitcoinmat si můžete u nás koupit bitcoiny za hotovost a prodat je přes partnerskou síť prodejen GECO nebo přes účet v české Expobank CZ. Jako jediní nabízíme kompletní zákaznický servis na našem klientském centru na Arbesově náměstí v Praze a nejen tam. Provozujeme už přes 40 bitcoinmatů například v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Karlových Varech, nebo v Ústí nad Labem. Několik jich máme také na Slovensku, v Bratislavě, Žilině, nebo v Banské Bystrici. U nás jednoduše a rychle nakupíte nebo prodáte bitcoiny nebo kryptoměny, a to již za pár minut. WBTCB nabízí jediné klientské centrum v EU specializované na poradenství a zákaznickou péči zaměřenou pouze na kryptoměny, ale zvažujeme i další v městech nad milión obyvatel.

Jaká jsou rizika?

Nula až nekonečno. Buď nakonec z investice nic nezbude, nebo bude bitcoin stát 100 000 dolarů, ale některá aktiva se chovají dosti podobně. To bylo a stále je rozpětí i podnikatelského rizika, které při obchodování s bitcoinem musím nebo investor musí ustát, ale nejen s bitcoinem. Bitcoin je volatilním aktivem, ke kterému náhle pády a prudké vzrůsty patří. Z dlouhodobého hlediska spíše roste, tak jako například tento rok. U investice tohoto typu obzvlášť platí mít na paměti dlouhodobý horizont, prostředky rozložit či investovat menší částky pravidelně a nákupní cenu tím průměrovat.

Dá se jim nějak předejít?

To umí říct jedině křišťálová koule. A tu nemám. Nic neslibujeme, raději více prostředí edukujeme. Určitě je vhodné prostředky rozložit či investovat menší částky pravidelně a nákupní cenu tím průměrovat. Kryptoměny jsou určitou nadějí pro dnešní společnost a plán B, jak zmiňuje ekonom Dominik Stroukal. Obecně ale platí, že zkušený investor nakupuje, když je cena nízko, a prodává, když je cena nahoře. Určitě sledujte naše vzdělávací semináře a sociální sítě nebo případně i naši konkurenci. Navíc konkurence je zdravá a stále nás jako motor pohání kupředu.

Vaše firma působí ve čtyřech zemích. V ČR, na Slovensku, v Polsku nebo třeba Nizozemsku. Kde se jí daří nejvíce?

Nejsilnější jsme doma a na Slovensku. V Česku i na Slovensku rosteme raketovým tempem, které se navíc ještě zvyšuje. Zatímco v lednu jsme zaznamenali nárůst tržeb o 25 procent, v květnu to bylo 500 procent. Jsme důvěryhodný partner a specialista ve světě kryptoměn již od roku 2013. Do určité částky se nemusíte registrovat, aby jste bitcoiny u nás nakoupili. Cena je vždy transparentně zveřejněna na našem webu.

Věnujete se také zdravému životnímu stylu. Prozradíte více?

Zdravý životní styl mě provází v osobním i pracovním životě. Snažím se jíst zdravě, i když čokoláda je něco, čemu odolávám jen těžko. Jsem také velký fanda všeho, co může přispět k lepšímu životnímu prostředí, proto jsem před několika lety investoval do infiberry – Frusackua letos mne nadchli také kluci, kteří vyrábí cvrččí mouku a produkty z ní. I když tato investice nevyšla, moc jim fandím a myslím, že to má velkou budoucnost. Snažím se dodržovat průřezově všeobecné zásady zdravého životního stylu, ale když někdy zhřeším, nevěším se z toho. Důležité je být v životě šťastný a žít plnohodnotně.

Prodělal jste někdy na bitcoinech?

Přiznám se, že ne.

Děláte Krav Maga. V čem spočívá tento sport?

Považuju to za nejlepší sebeobranný sport. Je to oficiální soustava technik vypracovaných v Izraeli pro sebeobranu a boj zblízka a to mi pomáhá udržovat se v kondici. Pro mě je to relax. Dobíjí mi baterky a vyčistí hlavu. Věnuju se tomu už skoro deset let.

Kde všude je možné v ČR platit bitcoiny?

Těch míst už je docela hodně. Bitcoiny se dá platit na některých e-shopech. Dnes jsou to i velké korporace jako Starbucks, Mircosoft, Amazon. Různí obchodníci, restaurace, kavárny. Míst ale neustále dynamicky přibývá.

Jak vidíte budoucnost s kryptoměnami?

Bitcoin i obecně kryptoměny vidím jako velkou příležitost, což dnes vidí i banky například ve Švýcarsku. Dvě z nich tam už obdržely licence na prodej kryptoměn od FINMA. Zároveň jako plán B při dalších ekonomických krizích, politické nestabilitě nebo při dlouhodobé inflaci. Podle našich průzkumů už 76 procent Čechů slyšelo o bitcoinech, tři procenta do nich už investovaly a desetina dotázaných o tom uvažuje.

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.