Sociální sítě
Nahoru

Podzim plný hřejivých chutí v Hliněné baště

Doba svěžích salátů a křehké zeleniny skončila, podzim je obdobím plných a hřejivých chutí. Na trhu jsou dýně, řepa či kaštany, ale také čerstvé sladkovodní ryby a zvěřina. A právě na tyto sezónní produkty sází šéfkuchař Hliněné bašty v Průhonicích Hynek Vávra, jeden z největších srdcařů mezi českými kuchaři, za jehož poctivou domácí kuchyní jezdí celá Praha.

Na podzimním menu budou kralovat především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb, kterých je díky výlovům rybníků na podzim dostatek. V nabídce Hliněné bašty se objeví lahodné štičí maso pečené na másle a podávané s grilovanou dýní, červenou řepou a fenyklovou omáčkou, okoun s batátovo-celerovým pyré či lín pečený na čerstvých bylinkách a servírovaný se zeleninou opečenou na olivovém oleji. Fantastickou chuťovku představuje také křehký zavináč z filetů okounů marinovaných pět dní v kyselém nálevu, který názorně ukazuje, jak skvěle může chutnat tradiční hospodská pochoutka, pokud je připravená z prvotřídního masa (ať už je to okoun nebo lín). A překvapí také domácí sulc s cibulkou.

Druhým pilířem podzimní nabídky je zvěřina, která se bude měnit podle toho, jaké maso bude zrovna k dispozici. Na začátku podzimu potěší především lahodný dančí guláš se špekovými knedlíky či jelení hřbet s chuťově dokonalou švestkovo-perníkovou omáčkou a domácími kroketami. Další chutnou specialitu představuje koroptev pečená s rybízovým vínem a podávaná s dýňovým pyré. A nebude chybět ani nestárnoucí klasika v podobě kančí pečeně se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem či srnčí hřbet s dýňovými noky.

Více z rubriky Gastro

  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Špičkové ubytování v Praze? Žádný problém!

    Hotelová síť Le Hotels Group aktuálně provozuje již šest designových hotelů umístěných v těsné blízkosti nejznámějších historických památek staré Prahy. Na...

    Veronika Nováková9.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.