Sociální sítě
Nahoru

Podzim plný hřejivých chutí v Hliněné baště

Doba svěžích salátů a křehké zeleniny skončila, podzim je obdobím plných a hřejivých chutí. Na trhu jsou dýně, řepa či kaštany, ale také čerstvé sladkovodní ryby a zvěřina. A právě na tyto sezónní produkty sází šéfkuchař Hliněné bašty v Průhonicích Hynek Vávra, jeden z největších srdcařů mezi českými kuchaři, za jehož poctivou domácí kuchyní jezdí celá Praha.

Na podzimním menu budou kralovat především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb, kterých je díky výlovům rybníků na podzim dostatek. V nabídce Hliněné bašty se objeví lahodné štičí maso pečené na másle a podávané s grilovanou dýní, červenou řepou a fenyklovou omáčkou, okoun s batátovo-celerovým pyré či lín pečený na čerstvých bylinkách a servírovaný se zeleninou opečenou na olivovém oleji. Fantastickou chuťovku představuje také křehký zavináč z filetů okounů marinovaných pět dní v kyselém nálevu, který názorně ukazuje, jak skvěle může chutnat tradiční hospodská pochoutka, pokud je připravená z prvotřídního masa (ať už je to okoun nebo lín). A překvapí také domácí sulc s cibulkou.

Druhým pilířem podzimní nabídky je zvěřina, která se bude měnit podle toho, jaké maso bude zrovna k dispozici. Na začátku podzimu potěší především lahodný dančí guláš se špekovými knedlíky či jelení hřbet s chuťově dokonalou švestkovo-perníkovou omáčkou a domácími kroketami. Další chutnou specialitu představuje koroptev pečená s rybízovým vínem a podávaná s dýňovým pyré. A nebude chybět ani nestárnoucí klasika v podobě kančí pečeně se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem či srnčí hřbet s dýňovými noky.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.