Sociální sítě
Nahoru

Předvánoční Hra o trůny

Pokud jste nadšeným fanouškem Hry o trůny nebo milovníkem skotské single malt whisky, určitě vám neuniklo spojení televizní stanice HBO a největšího světového výrobce lihovin Diageo v unikátní limitované edici skotské whisky „Game of Thrones Single Malt Collection“. Osm ikonických lahví skotské single malt whisky, které byly vytvořeny k příležitosti finále jednoho z nejsledovanějších seriálů této doby. To je limitovaná edice, která vznikla spojením světa fantazie se světem whisky. Sedm z nich představují jednotlivé rody Západozemí, osmá a devátá jsou speciální. Pojďme si je nyní představit.

První whisky věnovaná rodu Starků nese název Dalwhinnie Winter’s Frost Single Malt Scotch Whisky. Z nejvýše položeného a nejchladnějšího lihovaru ve Skotsku přichází lehká sladová whisky s jemnou vřesově medovou příchutí, destilovaná v drsné zimě. S tímto rodem jí propojuje odolnost, síla a schopnost prosperovat i v těch nejpřísnějších podmínkách.

Další láhev patří rodu Targaryenů. Jedná se o Cardhu Gold Reserve Single Malt Scotch. Whisky pochází z palírny Cardhu, kterou ve druhé polovině 19. století vedla paní Helen Cummingová spolu se svou snachou Elizabeth. Právě tento vůdčí ženský odkaz spojuje příběh whisky Cardhu s příběhem odhodlané Daenerys Targaryen. V chuti whisky pak ucítíte jemné tóny páleného dubu, hřebíčku a pečeného jablka.

K rodu Lannisterů se nejvíce hodí Lagavulin 9 Year Old Single Malt Scotch Whisky. Rod Lannisterů je nejbohatší a nejmocnější rodinou ze všech sedmi království a v jejich znaku je zlatý lev. Whisky Lagavulin je stejně zlatá a impozantní jako Lannisterova rodina. Její chuť se na jazyku otevírá uzeným karamelizovaným banánem s těžkou vanilkou, která odezní do lehce suchého, mírně slaného karamelu.

Clynelish Reserve Single Malt Scotch Whisky pochází z pobřežního lihovaru Clynelish, který se nachází mezi malebnými zelenými pastvinami na severu Skotska. Tato krajina poněkud připomíná Vysokou zahradu, jež byla domovem Tyrellů. S prvním douškem ucítíte na jazyku tóny papáji a manga, které pomalu ustupují do bohaté krémové vanilky, a do závěru se přidává květinové aroma. Je elegantní a jemně štiplavá, stejně jako představitelka tohoto rodu.

Destilerie Glendullan se nachází na březích řeky Fiddich, proto se nabízelo spojit rod Tullyů právě s whisky Singleton Glendullan Reserve. Rod Tullyů pochází z Řekotočí, kde se setkávají toky řek Rejdivého proudu a Rudého bodce. V rodovém znaku mají Tullyové rybu, stejně tak jako Singleton má ve svém logu lososa. Tato přirozeně plná whisky se vyznačuje nasládlými ovocnými tóny a přetrvávající příjemnou hřejivostí. V chuti se projevuje nádech pomeranče a hřebíčku, a na závěr ucítíte dochuť červených bobulí.

Whisky Royal Lochnagar 12 Year Old pojí s rodem Baratheonů královská hodnost. Podobně jako Robert Baratheon vládl Sedmi královstvím na Železném trůnu, Royal Lochnagar se těšil oblibě královny Viktorie a prince Alberta, kteří roku 1848 tuto destilerii navštívili poprvé. Whisky se vyznačuje vyváženou jemnou ovocnou chutí s trochou koření, lehkých tónů dubového dřeva a sladké lékořice, která se po chvilce vyvine v bohatou smetanovou chuť kávy a končí jemnou, muškátovou dochutí.

Rod Greyjoyů vládne na Železných ostrovech obklopených Zálivem železných mužů v Moři zapadajícího slunce. Talisker Select Reserve byl přirozeným výběrem pro tento rod, jelikož slad se destiluje na jedné z nejodlehlejších a nejdrsnějších oblastí Skotska, pobřeží ostrova Skye. Na ostrově Skye je jedinou destilerií, která dodává své lahve na trh, stejně jako Greyjojové jsou jediným rodem na Železných ostrovech. Whisky Talisker je vytvořena bouřlivým mořem. Je složitá a chvilku trvá, než Vaše patro ocení některé slanější a rašelinové tóny. Pod kouřovým aromatem vás překvapí jemnými tóny černého pepře, zaoblené hladkým povrchem s dochutí ovoce a vanilky.

Osmá láhev je věnovaná „černým vránám“ z Noční hlídky, které drží stráž na ledové Zdi oddělující všechna království od divokého severu. Dominuje jí černá etiketa, popsaná přísahou, kterou skládá Noční hlídka před nástupem na zeď. Palírna Oban, stejně jako dům Noční hlídky Černý hrad, leží na rozhraní vysočiny a divokých ostrovů Hebrid. Má nádech spálených bylin, trochu rašelinového kouře, skořice, tmavé čokolády a lékořice.

Celou sběratelskou edici uzavírá poslední láhev s názvem Six kingdoms, která vzdává hold konci celého příběhu. Na etiketě dominuje tříoký havran, který provází Brana prakticky od počátku celého seriálu a neodmyslitelně tak patří k závěru. Obsahem této sběratelské lahve je Mortlach 15 Year Old Single Malt Scotch Whisky. Mortlach Distillery se nachází v Dufftown, oblasti známé jako hlavní město světa whisky. Byl postaven na místě historické bitvy, čímž poskytuje vhodný odkaz na bitvu o Železný trůn. Whisky Mortlach má komplexní vůni dřevnatého koření, vosku a tropického ovoce. V pozadí ucítíte vanilku, marcipán a bílou čokoládou s lehkým závanem zemitého tabáku. Kombinuje se zrání v sudech po bourbonu a po sherry což tvoří pikantní, bohatou a chutnou whisky. Tento klenot však bude k dispozici během roku 2020.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.