Sociální sítě
Nahoru

Byznys obědy bez kompromisů

Od pondělí do pátku je standardní dopolední otázkou na všech pracovištích, kde poobědvat. Pracujete-li v centru Prahy, máte štěstí. Existuje totiž jedna příjemná a seriózní restaurace nenuceně oscilující na poli fine diningu. Jmenuje se Nota Bene a nabízí to, co jinde budete hledat jen těžko. Čím se tak moc liší místní obědy, signature dishes inspirované Evropou a Asií v osobitém podání, a proč vlastně nemají adekvátní konkurenci?

Veškeré pokrmy, které u nás připravujeme, pocházejí ze surovin z farem a od malých producentů šetrných k přírodě. Chceme lidem nabízet za dostupné ceny to, co by měl být podle nás jednou jediný smysluplný standard. Stojím si za tím, že lokálnost a sezónnost je to, co má určovat, co se bude každý den na jídelní lístek psát,“ odhodlaně popisuje své přesvědčení Lukáš Nevyjel, šéfkuchař a majitel restaurace.

Nutno podotknout, že jeho vize se mu daří uvádět do praxe. Jak je to možné? Je specifický především svou horlivostí dělat věci poctivě, z těch nejlepších dostupných surovin a řekněme si to na rovinu, bez pózy. Zbytečnosti pouze pro prázdný efekt byste zde hledali opravdu marně. Místo toho vám ale naservíruje například hovězí maso z mladých kusů plemene angus, které se celoročně pase na svazích farmy Kunclův mlýn.

Na popud Nevyjelovy tendence dostat na stůl to nejlepší možné, zde vyrostla zrárna, kde hovězí nechává za sucha po několik týdnů stařit. Zmiňujeme to proto, že taková surovina je už sama o sobě v pražských restauracích raritou. Jehněčí a většinu mléčných výrobků a sýrů odebírá z malé rodinné farmy Heřmanice, kde se vše zpracovává ručně. Ryby pro něj loví několikrát týdně v Kalendově Chabrybárně a i kuřata jsou ještě pár dní před servírováním šťastná na svém dvorku. Přístup na pořizování vstupních surovin je již na první pohled pracnější, ale o to ryzejší jídla v Nota Bene vznikají.

Obědové menu dne se připravuje nově každé ráno podle roční doby a aktuální nabídky. Protknuto je důrazem na chuťovou vyváženost, jednoduchost a dobře odvedenou práci. Zdejší kuchařský tým s respektem na technologické úpravy mění oblíbená, a to nejen evropská jídla, do čistého a jednoduchého provedení. Na výběr jsou dvě jídla s masem a jedno vegetariánské. Jedna polévka a jeden dezert. Ne všude je to zvykem, zde se však každé jídlo i během obědů připravuje a dodělává až po objednávce. Žádný fastfood ani výdejní okénko, přesto je čekací doba příjemná.

Nota Bene je místo, kde se prvotřídně a opravdu smysluplně naobědváte pod dvě stovky. V ceně současně podporujete práci lidí, které odvádějí svou práci s láskou k řemeslu. S každým precizně připraveným jídlem zde zapomenete na steaky z Argentiny, kuřecí maso z velkochovu nebo ryby vylovené z vody déle než předchozí den.

Pokud ani pro vás není jídlo o tom se jen zaplácnout, při příští obědové pauze nasměrujte své kroky Vinohradskými ulicemi na I.P. Pavlova. Restauraci Nota Bene najdete v Mikovcově ulici a v době od 11. do 15. hodiny si dopřejte ten nejlepší oběd. Lehký, organický, čerstvý. Takový, který vám během pracovní doby dodá motivaci i inspiraci.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.