Sociální sítě
Nahoru

Byznys obědy bez kompromisů

Od pondělí do pátku je standardní dopolední otázkou na všech pracovištích, kde poobědvat. Pracujete-li v centru Prahy, máte štěstí. Existuje totiž jedna příjemná a seriózní restaurace nenuceně oscilující na poli fine diningu. Jmenuje se Nota Bene a nabízí to, co jinde budete hledat jen těžko. Čím se tak moc liší místní obědy, signature dishes inspirované Evropou a Asií v osobitém podání, a proč vlastně nemají adekvátní konkurenci?

Veškeré pokrmy, které u nás připravujeme, pocházejí ze surovin z farem a od malých producentů šetrných k přírodě. Chceme lidem nabízet za dostupné ceny to, co by měl být podle nás jednou jediný smysluplný standard. Stojím si za tím, že lokálnost a sezónnost je to, co má určovat, co se bude každý den na jídelní lístek psát,“ odhodlaně popisuje své přesvědčení Lukáš Nevyjel, šéfkuchař a majitel restaurace.

Nutno podotknout, že jeho vize se mu daří uvádět do praxe. Jak je to možné? Je specifický především svou horlivostí dělat věci poctivě, z těch nejlepších dostupných surovin a řekněme si to na rovinu, bez pózy. Zbytečnosti pouze pro prázdný efekt byste zde hledali opravdu marně. Místo toho vám ale naservíruje například hovězí maso z mladých kusů plemene angus, které se celoročně pase na svazích farmy Kunclův mlýn.

Na popud Nevyjelovy tendence dostat na stůl to nejlepší možné, zde vyrostla zrárna, kde hovězí nechává za sucha po několik týdnů stařit. Zmiňujeme to proto, že taková surovina je už sama o sobě v pražských restauracích raritou. Jehněčí a většinu mléčných výrobků a sýrů odebírá z malé rodinné farmy Heřmanice, kde se vše zpracovává ručně. Ryby pro něj loví několikrát týdně v Kalendově Chabrybárně a i kuřata jsou ještě pár dní před servírováním šťastná na svém dvorku. Přístup na pořizování vstupních surovin je již na první pohled pracnější, ale o to ryzejší jídla v Nota Bene vznikají.

Obědové menu dne se připravuje nově každé ráno podle roční doby a aktuální nabídky. Protknuto je důrazem na chuťovou vyváženost, jednoduchost a dobře odvedenou práci. Zdejší kuchařský tým s respektem na technologické úpravy mění oblíbená, a to nejen evropská jídla, do čistého a jednoduchého provedení. Na výběr jsou dvě jídla s masem a jedno vegetariánské. Jedna polévka a jeden dezert. Ne všude je to zvykem, zde se však každé jídlo i během obědů připravuje a dodělává až po objednávce. Žádný fastfood ani výdejní okénko, přesto je čekací doba příjemná.

Nota Bene je místo, kde se prvotřídně a opravdu smysluplně naobědváte pod dvě stovky. V ceně současně podporujete práci lidí, které odvádějí svou práci s láskou k řemeslu. S každým precizně připraveným jídlem zde zapomenete na steaky z Argentiny, kuřecí maso z velkochovu nebo ryby vylovené z vody déle než předchozí den.

Pokud ani pro vás není jídlo o tom se jen zaplácnout, při příští obědové pauze nasměrujte své kroky Vinohradskými ulicemi na I.P. Pavlova. Restauraci Nota Bene najdete v Mikovcově ulici a v době od 11. do 15. hodiny si dopřejte ten nejlepší oběd. Lehký, organický, čerstvý. Takový, který vám během pracovní doby dodá motivaci i inspiraci.

Více z rubriky Gastro

  • Dárková balení Moët & Chandon

    Šampaňský dům Moët & Chandon představuje speciální dárkové balení „Specially Yours“ svých ikonických lahví Moët Impérial a Rosé Impérial. Nabízí tak...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.