Sociální sítě
Nahoru

Půjčky v roce 2020 a jak zvolit tu pravou? Buďte vybíraví!

Přestože se zodpovědně staráte o své finance, tak nutnost si půjčit peníze může někdy přijít velmi nečekaně. A ne každý zkrátka musí mít dostatečný finanční polštář, aby takový nečekaný výdaj bez problému pokryl. Proto je dobré umět se rychle zorientovat v aktuální nabídce půjček i v tomto roce. Nabízí se ale otázka, jak to vlastně udělat a jak si vybrat tu pravou půjčku? To si rozebereme v následujícím článku.

Důležité je mít přehled

Jako první si uvedeme to nejdůležitější. Podstatné je totiž mít přehled o aktuální nabídce. Dostatek informací automaticky znamená, že se zvyšují naše šance, že si dokážeme vybrat opravdu kvalitní produkt, který pomůže řešit naše finanční potíže. K tomuto účelu můžete využít srovnávačů půjček, třeba se podívat na jednotlivé půjčky na Bahal.cz a srovnat si nabídky bankovních i nebankovních institucí. Díky takovému přehledu budete mít vedle sebe ty nejdůležitější parametry půjček, podle kterých se lze lépe rozhodovat o jejich výhodnosti.

Srovnávejte úvěrové produkty i tehdy, pokud již půjčku máte. Díky srovnávačům se vám totiž může podařit najít výhodnější nabídka a v některých případech je pak možnost využít refinancování, případně konsolidace půjček, pokud již máte půjček více. Mohou zde být výrazné rozdíly ve splátkách, díky čemuž si lze finančně polepšit. Vždy je však potřeba i zde podrobně studovat podmínky a nenechat se nalákat na zdánlivě výhodné nabídky.

Vybírejte si pečlivě

A právě proto ještě jednou budeme apelovat na srovnání nabídek. Je totiž určitým neduhem mezi českými klienty, samozřejmě k jejich škodě, že často vezmou tzv. první nabídku. Typická je situace, kdy má klient u některé z bank běžný účet a banka mu nabízí možnost půjčit peníze. Tak ji zkrátka využije, aniž by si porovnal podmínky tohoto úvěru vůči ostatním nabídkám na trhu.

Značí to určitý konzervativní postoj tuzemských klientů přetrvávající i v roce 2020, na kterém ale vydělávají banky či konkrétní úvěrové společnosti. Možná je na čase tento přístup tedy konečně změnit a umět si vybrat to, co je opravdu výhodné právě pro nás. Vždy se však snažte zaměřit na to, abyste si vybrali:

• Transparentní nabídku

• Dle klíčových parametrů půjčky (RPSN)

Hledejte takové nabídky, za kterými jsou ověřené finanční instituce. Na internetu najdete také letos díky srovnávačům nezávislé přehledy poskytovatelů nabízejících skutečně ověřené půjčky. Tam lze zařadit takové úvěrové společnosti, které mají přehledné a srozumitelné podmínky a nabízejí férovou půjčku bez skrytých poplatků.

Jakým půjčkám se raději vyhnout?

Výše jsme hovořili o nutnosti vybírat si podle podstatných parametrů půjček. A jedním z těch nejpodstatnějších je RPSN (roční procentní sazba nákladů). Tato hodnota v procentech totiž určuje skutečnou cenu, kterou za půjčku ročně zaplatíme. Zahrnuje totiž veškeré náklady na půjčku včetně všech souvisejících poplatků. Vyhýbejte se takovým půjčkám, kde je tato hodnota v tisících procent, což značí nevýhodnou nabídku. Typicky se jedná o nejrůznější:

• Mikropůjčky

• Půjčky na několik tisíc korun

• Půjčky s krátkou dobou splatnosti

Obecně by vás to mělo odradit od půjček poskytovaných nebankovními společnostmi, ale v současné obě jsou na trhu také poskytovatelé, kteří už nabízejí rovněž férové podmínky. Proto je opět vždy na prvním místě – porovnávat, porovnávat, porovnávat.

Jak je to s hotovostní půjčkou?

Mezi některými klienty patří mezi populární také hotovostní půjčka a platí to i v roce 2020. V tomto případě se jedná zpravidla o nebankovní úvěry s podmínkami velmi blízko již zmiňovaným méně výhodným půjčkám. Půjčka v hotovosti sice může nabídnout třeba výběr peněz hotově u smluvních partnerů, a to i v libovolnou denní dobu, ale důležité jsou vždy hlavně podmínky úvěru. Proto důkladně zvažujte, zda vám půjčka tohoto typu stojí za to.

Více z rubriky Služby

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.