Sociální sítě
Nahoru

5 věcí, které je dobré vědět před investováním do Bitcoinů

Bitcoin vznikl v roce 2009, kdy byl vytvořen dosud anonymním programátorem (či skupinou) vystupujícím pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Forma této měny je pouze digitální, nemá papírovou podobu. Bitcoinový systém funguje jako šifrovaný platební protokol bez centrálního řízení. Bitcoiny jsou zaevidovány do virtuální účetní knihy. Celý systém je naprosto anonymní. Bitcoinový účet si může založit prakticky každý kdo má počítač. Uživatelé mají elektronické peněženky, kde platební transakce zadávají.

Základem je důvěra

Kryptoměna není ničím kryta, její hodnota je založena na důvěře, že s Bitcoiny bude možné v budoucnosti zaplatit. Chybně zadané transakce nelze vzít zpět, není totiž kde podat jakoukoliv reklamaci. Vklady do Bitcoinů, stejně jako do dalších kryptoměn, nejsou chráněny pojištěním ani žádnou jinou garancí.

Koupit nebo se stát těžařem

Bitcoiny lze získat několika způsoby. Tím nejjednodušším je jejich koupě. Pořízení je možné u obchodníka, v bitcoinové směnárně nebo ve speciálním Bitcoinmatu. „Používání bitcoinu není o moc složitější než poslat email, pokud člověk věnuje trochu času prostudovat základy. Dobré je se poučit zejména jak fungují bitcoinové peněženky. No a pak stačí najít v okolí nějaký podnik, který přijímá platby v kryptoměnách a zkusit si třeba za oběd zaplatit bitcoinem. Podívejte se například na mapu na stránce coinmap.org a možná budete překvapeni, kolik lidí ve vašem okolí kryptoměnu akceptuje jako platidlo,“ říká Ondřej Příhonský z české společnosti WBTCB, která obchoduje s bitcoiny.Druhou možností je těžba, kdy uživatel poskytne výpočetní výkon svého počítače k potvrzování nových bitcoinových transakcí. To spočívá ve vyřešení složité matematické úlohy. Těžař, kterému se podaří jako prvnímu nalézt řešení, obdrží poplatky z transakcí a také odměnu v podobě nově uvolněné měny do oběhu. Těžařská odměna se obvykle jednou za několik let snižuje.

Kurs se může rychle změnit

Cena měny je extrémně volatilní a denní pohyby v desítkách procent nejsou výjimečné. Během loňského roku se například cena Bitcoinu zvýšila na více než čtyřnásobek. Konečné množství Bitcoinů je přibližně 21 milionů a jejich uvolňování do oběhu je dáno zdrojovým kódem sítě.

K čemu je to dobré?

S bitcoinem lze platit na internetu, ale i na mnoha místech v reálném světě. Přijímají jej e-shopy, restaurace, poskytovatelé služeb nebo ubytování. Bitcoiny například akceptuje největší tuzemský obchodník Alza.cz a Praha je jedním z měst s celosvětově největší hustotou podniků, kde přijímají bitcoin. Bitcoin může fungovat i jako investiční nástroj, ale vzhledem k rozkolísanosti kurzu je nutné počítat s určitým rizikem.

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.