Sociální sítě
Nahoru

Jak proměnit talíř v malé umělecké dílo

Pokrmy v podání nejlepších šéfkuchařů překvapují skvostnou vizuální stránkou, která zaujme nečekaným souzněním nejrůznějších tvarů a barev. Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Horák ovládá tuto parketu dokonale a jeho prezentace jídel patří k nejkrásnějším v Praze.

Práce s proměněnou texturou, využití tekutého dusíku či kreativní technika gramofonu mi pomáhají, abych dosáhl svého cíle a hosty nejprve pobavil vizuální podobou pokrmů. To je mimořádně důležité, neboť krásná a překvapivá prezentace zvyšuje pozitivní emoce, které jsou jedním z pilířů fine dining kuchyně,“ vysvětluje Tomáš Horák, který má bohaté zkušenosti z rakouských a německých michelinských restaurací.

Jako příklad může posloužit třeba křen podávaný k pražské šunce. V normální restauraci křen nastrouhají nebo z něj připraví omáčku, naopak Tomáš Horák křen vymačká, nakape do tekutého dusíku a vytvoří tak ledové křenové perličky. Chuť je zachována, překvapí však unikátní podoba, stejně jako pocit, když se ledové kuličky rozpouštějí v ústech.

Díky pečlivé prezentaci si hosté dokonale užijí chuťové snoubení jednotlivých surovin – třeba lehce pikantní ovocný kabátek, který doprovází lahodnou rybu hamachi, kterou Tomáš Horák podává s mangem, ananasem, kumquatem, ředkvičkou a wasabi. Sivena doplní jemnou champagne omáčkou, kaviárem a sépií a potěší také pomalu pečený telecí filet steak se smržovým jus, telecím brzlíkem glazírovaném v rozmarýnu a zeleným chřestem.

Více z rubriky Gastro

  • České retro v Nota Bene

    Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P. Pavlova přichází s báječnou akcí České retro. Již tento pátk mohou hosté přijít ochutnat...

    Marek Zelený26.7.2021
  • Baumhotel Kopfing: Zažijte přírodu na vlastní kůži

    Ticho lesa proti stresu každodenního života. Jedinečně navržené stromové hotely se nacházejí v srdci přírodního parku Baumkronenweg. Jen pár metrů nad...

    Marek Zelený17.7.2021
  • Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy

    Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad...

    Jan Pešek28.6.2021
  • Tátové si svůj den zaslouží! Věnujte jim perfektní dárek

    Před několika lety ještě zcela neznámý svátek, Den otců, proniká stále více do povědomí Čechů. Podle nezávislého průzkumu pro značku Diplomático...

    Marek Zelený18.6.2021
  • PRU58 lehce otevřelo

    Po předlouhých měsících se sen stal skutečností. Nejrozkvetlejší restaurace v pražských Holešovicích otevřela formou soft openingu 8.6.2021. Zatím se rozkoukává, ale...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Mochi by MOTIKO: zmrzlinový kousek štěstí

    Všechny milovníky zmrzliny, studených dezertů a inovativních konceptů jistě potěší otevření prvního butikového stánku Mochi by Motiko v přízemí OC Nový...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Lednice plná zážitků ve vinařství ANNOVINO

    Romantika, víno, pohoda. Oblíbená vinařská destinace Lednicko – Valtický areál připravila pro své návštěvníky parádní kolekci zážitků. Od romantické plavby lodí...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Léto ovládne růžové víno

    Grilování s přáteli na zahradě či večeře s rodinou na prohřáté terase patří k zážitkům, kterých si dnes vážíme mnohem víc,...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Prague Caviar Week za dveřmi

    Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě...

    Jan Pešek16.6.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.