Sociální sítě
Nahoru

Jak proměnit talíř v malé umělecké dílo

Pokrmy v podání nejlepších šéfkuchařů překvapují skvostnou vizuální stránkou, která zaujme nečekaným souzněním nejrůznějších tvarů a barev. Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Horák ovládá tuto parketu dokonale a jeho prezentace jídel patří k nejkrásnějším v Praze.

Práce s proměněnou texturou, využití tekutého dusíku či kreativní technika gramofonu mi pomáhají, abych dosáhl svého cíle a hosty nejprve pobavil vizuální podobou pokrmů. To je mimořádně důležité, neboť krásná a překvapivá prezentace zvyšuje pozitivní emoce, které jsou jedním z pilířů fine dining kuchyně,“ vysvětluje Tomáš Horák, který má bohaté zkušenosti z rakouských a německých michelinských restaurací.

Jako příklad může posloužit třeba křen podávaný k pražské šunce. V normální restauraci křen nastrouhají nebo z něj připraví omáčku, naopak Tomáš Horák křen vymačká, nakape do tekutého dusíku a vytvoří tak ledové křenové perličky. Chuť je zachována, překvapí však unikátní podoba, stejně jako pocit, když se ledové kuličky rozpouštějí v ústech.

Díky pečlivé prezentaci si hosté dokonale užijí chuťové snoubení jednotlivých surovin – třeba lehce pikantní ovocný kabátek, který doprovází lahodnou rybu hamachi, kterou Tomáš Horák podává s mangem, ananasem, kumquatem, ředkvičkou a wasabi. Sivena doplní jemnou champagne omáčkou, kaviárem a sépií a potěší také pomalu pečený telecí filet steak se smržovým jus, telecím brzlíkem glazírovaném v rozmarýnu a zeleným chřestem.

Více z rubriky Gastro

  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Špičkové ubytování v Praze? Žádný problém!

    Hotelová síť Le Hotels Group aktuálně provozuje již šest designových hotelů umístěných v těsné blízkosti nejznámějších historických památek staré Prahy. Na...

    Veronika Nováková9.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.