Sociální sítě
Nahoru

Jak proměnit talíř v malé umělecké dílo

Pokrmy v podání nejlepších šéfkuchařů překvapují skvostnou vizuální stránkou, která zaujme nečekaným souzněním nejrůznějších tvarů a barev. Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Horák ovládá tuto parketu dokonale a jeho prezentace jídel patří k nejkrásnějším v Praze.

Práce s proměněnou texturou, využití tekutého dusíku či kreativní technika gramofonu mi pomáhají, abych dosáhl svého cíle a hosty nejprve pobavil vizuální podobou pokrmů. To je mimořádně důležité, neboť krásná a překvapivá prezentace zvyšuje pozitivní emoce, které jsou jedním z pilířů fine dining kuchyně,“ vysvětluje Tomáš Horák, který má bohaté zkušenosti z rakouských a německých michelinských restaurací.

Jako příklad může posloužit třeba křen podávaný k pražské šunce. V normální restauraci křen nastrouhají nebo z něj připraví omáčku, naopak Tomáš Horák křen vymačká, nakape do tekutého dusíku a vytvoří tak ledové křenové perličky. Chuť je zachována, překvapí však unikátní podoba, stejně jako pocit, když se ledové kuličky rozpouštějí v ústech.

Díky pečlivé prezentaci si hosté dokonale užijí chuťové snoubení jednotlivých surovin – třeba lehce pikantní ovocný kabátek, který doprovází lahodnou rybu hamachi, kterou Tomáš Horák podává s mangem, ananasem, kumquatem, ředkvičkou a wasabi. Sivena doplní jemnou champagne omáčkou, kaviárem a sépií a potěší také pomalu pečený telecí filet steak se smržovým jus, telecím brzlíkem glazírovaném v rozmarýnu a zeleným chřestem.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.