Sociální sítě
Nahoru

Jak proměnit talíř v malé umělecké dílo

Pokrmy v podání nejlepších šéfkuchařů překvapují skvostnou vizuální stránkou, která zaujme nečekaným souzněním nejrůznějších tvarů a barev. Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Horák ovládá tuto parketu dokonale a jeho prezentace jídel patří k nejkrásnějším v Praze.

Práce s proměněnou texturou, využití tekutého dusíku či kreativní technika gramofonu mi pomáhají, abych dosáhl svého cíle a hosty nejprve pobavil vizuální podobou pokrmů. To je mimořádně důležité, neboť krásná a překvapivá prezentace zvyšuje pozitivní emoce, které jsou jedním z pilířů fine dining kuchyně,“ vysvětluje Tomáš Horák, který má bohaté zkušenosti z rakouských a německých michelinských restaurací.

Jako příklad může posloužit třeba křen podávaný k pražské šunce. V normální restauraci křen nastrouhají nebo z něj připraví omáčku, naopak Tomáš Horák křen vymačká, nakape do tekutého dusíku a vytvoří tak ledové křenové perličky. Chuť je zachována, překvapí však unikátní podoba, stejně jako pocit, když se ledové kuličky rozpouštějí v ústech.

Díky pečlivé prezentaci si hosté dokonale užijí chuťové snoubení jednotlivých surovin – třeba lehce pikantní ovocný kabátek, který doprovází lahodnou rybu hamachi, kterou Tomáš Horák podává s mangem, ananasem, kumquatem, ředkvičkou a wasabi. Sivena doplní jemnou champagne omáčkou, kaviárem a sépií a potěší také pomalu pečený telecí filet steak se smržovým jus, telecím brzlíkem glazírovaném v rozmarýnu a zeleným chřestem.

Více z rubriky Gastro

  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.