Recept na podporu tuzemských restaurací
Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují pouze zlomek tržeb. Pomoci podnikům přežít můžeme velice jednoduše a navíc v souladu s veškerými doporučeními vlády i hygieniků. Vemte si obědy nebo večeře ze svých oblíbených podniků s sebou domů. Objednat si můžete i online a jídlo si v restauraci pouze vyzvednete. Dojde tak k minimálnímu styku a pomůžete českému gastru přežít.
„Během víkendu jsme zaznamenali až 84% mezi týdenní pokles tržeb ve více než 3 000 podnicích, kterým dodáváme pokladní systémy. Takové výpadky příjmů jsou pro gastro provozovny likvidační, i kdyby trvaly jenom několik dnů. Pro záchranu restaurací bude klíčové objednávání jídla s sebou, na které spoustu lidí dnes zapomíná, je to však velmi bezpečná a státem povolená možnost teplého jídla a zároveň i možností, jak pomoci restauracím přečkat toto těžké období,” komentuje současnou situaci Igor Třeslín, CEO společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy a teď se snaží spolu s ostatními předními představiteli českého gastra pomoci podnikům přežít.
Web www.kde-se-najim.cz vytvořil mapu podniků, které jsou i nyní otevřené a nabízejí možnost vzít si jídlo či pití s sebou. Od zítřka bude možné z webu přímo objednat jídlo u konkrétní restaurace, zaplatit online kartou a jídlo si jenom vyzvednout ve výdejním okénku. Všechny restaurace, které zůstaly otevřené, se mohou registrovat přímo na webu www.kde-se-najim.cz, nebo přes chat na Facebooku Storyous. Shromažďují se zde i jakékoliv další tipy, které pomohou podnikům přežít.
„Zásob jídla máme teď doma všichni více než dost, ale zkuste sobě i dětem alespoň párkrát v týdnu vzít oběd nebo večeři z oblíbené restaurace. Tam mají taky na skladě množství kvalitního jídla, které se může do pár dnů slabého provozu zkazit a tím ještě víc oslabit šanci restaurace přežít toto období,” dodává Třeslín.