Sociální sítě
Nahoru

Reprosoustavy AQ: Z moravské garáže na high-end výstavy

Už je to již více než čtvrt století, co se z lásky k hudbě zrodila značka českých reprosoustav Acoustique Quality. Touha po co nejvěrnějším poslechu oblíbené hudby tehdy spojila dvě osobnosti, inženýry Karla Svobodu a Vladimíra Saparu. Ti se rozhodli svépomocí bojovat s nedostatkem kvalitního audia na českém trhu, avšak dnes zásobí jejich společnost špičkovými reproduktory celý svět od USA po Čínu.

Perfektní zvuk vyžaduje dokonalou ruční výrobu, při které je možné mít pod kontrolou každý detail. „Musíme vše vyrábět s přesností na desetiny milimetru,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara. Nezanedbatelná je i povrchová úprava. Dýhované reprosoustavy u AQ vždy zdobí materiál z jediného kusu dřeva, který se táhne plynule přes obě ozvučnice.

Každý kus je originál a obě reprosoustavy tvoří nerozlučnou dvojici. Ruční péči vyžadují i lakované reprosoustavy, které pro kýženou tuhost a extrémně hluboký lesk vyžadují precizní vrstvení tenoučkých nánosů barvy i klavírního laku. V poslední době navíc stoupá obliba matných laků. „S matem je to vždycky složitější,“ doplnil druhý ze zakladatelů Karel Svoboda. „Lesklý povrch je možné v rámci leštění ještě doladit, mat ale musí být perfektní napoprvé.“

Zajímavým designovým počinem moravské společnosti je spolupráce se studiem Novague. Známý český designér se dnes chlubí nejen městskými koly Favorit, nebo populárním konceptem automobilu Škoda110 R, ale také špičkovými reprosoustavami AQ Passion i AQ Wega 78. Ostatně high-endové reprosoustavy AQ Passion se staly roku 2016 vítězem prestižní soutěže A´DESIGN AWARD.

Nejextravagantnější design v nabídce AQ vznikl čistě ze zásad akustiky. AQ Passion Orca mu vděčí za neuvěřitelně obrovský zvuk, ukrytý v maličkém moderním kabinetu. Už na první pohled je znát dynamika a dravost reprosoustavy, která se vznáší na odlehčeném stojanu. A vše jen podtrhuje avantgardní dvoubarevné provedení, které navíc výrobce umí kombinovat dle přání zákazníka.

Akustika se podepsala i na nejnovějším modelu prémiové řady AQ Passion Fever. Jejich masivní sendvičové čelo je vysoustružené do podoby vlny, která zajišťuje perfektní sfázování jednotlivých pásem a extrémně tuhé uložení basového měniče. I díky těmto prvkům se z reprosoustav s luxusním matným lakem může valit i ten nejhlubší bas hudebních nástrojů. Není proto divu, že se předchozí generace známá jako AQ Passion 25, ze které Passion Fever vychází, usídlila i ve studiu jazzmana Adama Czerwińského, který české reprosoustavy doporučuje pro poslech svých audiofilských nahrávek.

Více z rubriky Hi-end audio

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.