Sociální sítě
Nahoru

Prototyp prvního elektricky poháněného továrního dragsteru značky Ford

Nebude rvát uši a nespotřebuje ani kapku paliva, ale čtvrtmílí by měl podle předběžných údajů proletět zhruba za osm sekund rychlostí přes 270 km/h. Ford Performance představuje historicky první tovární dragster Mustang Cobra Jet s čistě elektrickým pohonem.

Prototyp Mustang Cobra Jet 1400 s předpokládaným výkonem přes 1044 kW (1419 metrických, resp. 1400 mechanických koňských sil, odtud číslovka v označení) a točivým momentem okolo 1500 Nm vznikl proto, aby demonstroval potenciál elektrického pohonu v náročných závodních podmínkách.

Po elektrickém SUV Ford Mustang Mach-E představuje prototyp Mustang Cobra Jet 1400 další příležitost, jak posunout tradici a dynamiku Mustangu do nové éry. Stroj využívá pokročilých technických řešení, která si v budoucnu mohou najít cestu do sériových pohonných jednotek Ford.

Mustang Cobra Jet 1400 zároveň navazuje na odkaz původního dragsteru Cobra Jet z konce 60. let. „Tento projekt pro nás ve Ford Performance znamenal výzvu, ale takovou výzvu jsme přijali s nadšením,“ řekl Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsports.

Prototyp Mustang Cobra Jet 1400 aktuálně prochází testováním. Později se v letošním roce předvede fanouškům, médiím i soupeřům přímo v ostrém závodním nasazení. Již v neděli 26. dubna však bude vůz k vidění v nové epizodě internetového videopořadu Hard Cell amerického magazínu MotorTrend.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.