Sociální sítě
Nahoru

Na místo prémiových destilátů vyrábí Fleret dezinfekci

Známá valašská destilérka Fleret zabývající se výrobou vysoce kvalitních destilátů a likérů se sto sedmdesátiletou tradicí dnes začala vyrábět dezinfekční prostředek na bázi alkoholu. „Všichni v destilérce Fleret jsme se ihned po zavedení veškerých vládních opatření proti šíření koronaviru začali zabývat otázkou, jakou formou bychom mohli přispět k úsilí celé naší země tento zákeřný vir porazit,“ říká Tomáš Novák, obchodní ředitel společnosti. K tomu dodává „ Již na počátku celé pandemie bylo jasné, že velmi špatná situace panuje v segmentu dezinfekčních prostředků. My disponujeme některými základními složkami, které jsou nezbytné při jejich výrobě a stejně tak máme k dispozici zařízení a technologie, které se dají pro jejich výrobu použít.“

Fleret – Dezinfekční roztok s hruškovým aroma

Destilérka Fleret tak spustila před několika týdny celý proces vedoucí k získání veškerých povolení nutných k výrobě dezinfekčního prostředku na ruce a nyní navazuje celým procesem jejich výroby. „Osobně si myslím, že místo alkoholu v této těžké době daleko více potřebují občané České republiky právě dezinfekční prostředky a proto jsme se rozhodli, že veškerý velejemný líh, který máme na skladě, použijeme místo na výrobu alkoholických nápojů právě na výrobu toho nejpotřebnějšího, tedy dezinfekčního prostředku na ruce. Věříme, že může na rozdíl od alkoholu, zachránit někomu i život“, upřesňuje Novák.

Téměř rekordně, ve čtyřech týdnech, destilérka Fleret zajistila povolení od Ministerstva financí, Ministerstva zemědělství, Ministerstva zdravotnictví a České inspekce životního prostředí. Společnost by touto cestou ráda poděkovala všem ze státní správy, kteří vznik tohoto projektu podpořili a výrazně tak přispěli k rychlému získání všech potřebných dokumentů. „Klíčová byla rychlá spolupráce s pracovníky čtyř ministerstev, celní správy, ale také našich interních zaměstnancům. Těm bych chtěl vyjádřit speciální dík. Věřím, že přepisujeme dějiny a historii Valašska,“ říká Novák.

Samotný výrobek má obsah 500ml, je ve skleněné láhvi s rozprašovačem pro snadnější a přesnější aplikaci samotného prostředku. Destilérka Fleret maximálně využila vlastních skladových zásob materiálů (láhve, uzávěry, kartony) tak, aby rychle reagovali na situaci v České republice. A to i navzdory tržní situaci, kdy je velmi těžké některé vstupní suroviny pořídit a jejich současné stoupající cenové nabídce.

Dezinfekční prostředek je roztok s virucidními účinky na alkoholovém základu s přidaným podílem peroxidu, glycerolu a hruškového aroma. Celková kapacita je plánována na 50.000 kusů lahví. Celkem 7.000 ks daruje destilérka Fleret nejpotřebnějším, například městu Frenštát pod Radhoštěm, městu Příbram, hospici Most k Domovu, nemocnici v Žacléři atd. V době vydání této zprávy řeší společnost spolupráci s dalšími institucemi pro závozy darem.

Většinu společnost umístí na trhu zejména svým stálým obchodním partnerům a dlouhodobým odběratelům, jejichž zaměstnanci při své práci právě dezinfekční prostředky postrádají. Zisk z prodeje použije na udržení pracovních míst tak, aby destilérka Fleret nemusela zaměstnance posílat na úřady práce.

Tomáš Novák upřesňuje současnou ekonomickou situaci: „Momentálně se jako destilérka potýkáme s polovičním výpadkem výroby, protože přesně tento poměr odebíral segment gastro zařízení, který je momentálně z důvodu opatření rozhodnutí vlády uzavřen. V případě, že se nám opět podaří získat na trhu nedostatkové suroviny nutné k výrobě dalších šarží, jsme připraveni ve výrobě dezinfekce pokračovat. Věříme, že naše, byť malá pomoc, přispěje a pomůže k poražení tohoto zákeřného nepřítele.“

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.