Sociální sítě
Nahoru

Staročeská Panna cotta září ve Zlaté hvězdě

Unikátní dezert, který představuje most mezi starodávnou a moderní českou gastronomií. A který současně ukazuje, jak také může chutnat a vypadat oblíbená dětská pochoutka v moderní podobě. Jedním slovem flameri, tedy něco jako staročeská Panna cotta. Adam Furthner, šéfkuchař restaurace Zdejší kuchyně v hotelu Zlatá hvězda v Třeboni, z ní udělal hvězdu letního menu, když ji podává s kyselým rakytníkem a sušenými švestkami marinovanými v rumu.

Krupicové flameri jsem objevil již před mnoha lety, ale teprve teď jsem ho využil, protože se mi hodilo do konceptu starých českých pokrmů připravených v moderní podobě. Jen jsem dlouho přemýšlel, jak zmírnit jeho výrazně sladkou chuť – a rakytník s rumem se ukázal jako správná volba,“ vysvětluje talentovaný šéfkuchař.

Flameri je pro něj návratem do dětství, protože jako každý Čech miloval krupicovou kaši. „Vlastně jsem ji nikdy milovat nepřestal. Ale když k tomu přidáte kůru z pomerančů a skořici, posune to tuto dětskou lásku úplně na jiný level, který bych se nebál přirovnat k Panna cottě,“ doplňuje Adam Furthner.

A jaké jsou reakce hostů na netypickou prezentaci krupicové kaše? „Zatím kladné. Měl jsem ze začátku obavy z rakytníku, že jeho kyselost bude přeci jenom na hosty moc silná, ale zatím jsem se s žádnou negativní reakcí nesetkal. Jeden pán dokonce vzpomínal, že mu podobný dezert dělala v dětství jeho babička – jen ve tvaru dortu a ve spodní části navíc s korpusem,“ uzavírá šéfkuchař třeboňské restaurace.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.