Sociální sítě
Nahoru

Tekutou kuchařku napsala třicítka barmanů v době pandemie

Nemohli dva měsíce pořádně pracovat, tak místo toho alespoň napsali 150stranovou knihu. Řeč je o třicítce barmanek a barmanů z gastronomické skupiny Lidi z Baru, kteří v těchto dnech vydávají svou Tekutou kuchařku. Vytvořili ji v době, kdy byl kvůli koronavirovým opatřením silně omezen nebo zcela znemožněn provoz jejich pěti brněnských barů.

„Díky tvorbě knihy jsme mohli v barech odpracovat alespoň část hodin, na které jsme běžně zvyklí, a mohli jsme tak finančně fungovat i v nejsložitějším období. Bez pandemie bychom ji pravděpodobně nikdy nevydali. Projekt jsme totiž do té doby už asi rok a půl odkládali, protože na něj prostě nebyl čas,“ přiznává editor publikace Tomáš Křemenák.

V Tekuté kuchařce si počtou lidé zcela nepolíbení koktejlovou kulturou, ale i ti, kteří už pár večerů u barového pultu absolvovali, chtějí proniknout do magie míchání alkoholických i nealkoholických nápojů a třeba i rádi nabitými dovednostmi a znalostmi oslní společnost na soukromém večírku.

Čtenáři uvnitř Tekuté kuchařky naleznou 38 receptur drinků spadajících do kategorie světové klasiky a stejný počet receptur originálních koktejlů z dílny Baru, který neexistuje, 4pokojů a spol. Další kapitoly pojednávají o základním barmanském vybavení, technikách práce, přípravě domácích koktejlových ingrediencí a charakteristice nejčastěji používaných druhů alkoholu.

Tekutá kuchařka vychází v nákladu 1 000 kusů a stojí 499 korun. Je k dostání na e-shopu lidizbaru.cz

Naše kniha dobře poslouží každému, kdo se zajímá o tekutou gastronomii. Společně si uvaříme sušenkový sirup, vybavíme domácí bar, naučíme se šejkrovat a povíme si, který ze známých koktejlů proslavila Madonna. Za stovkou obsažených QR kódů se pak skrývají videa doplňující text například o praktickou ukázku přípravy,“ uvádí Tomáš Křemenák.

Šejkry a míchací sklenice v časech řádění covidu dočasně vyměnily za počítačovou klávesnici tři desítky jeho kolegů. Potřebný textový materiál se tak podařilo nasbírat rychle, třebaže nikdo z barmanů s profesionálním psaním žádné zkušenosti nemá a většinu práce široký tým odvedl rozesetý v izolaci ve svých domovech. „V druhé fázi jsme museli dát zkompletovanému textu jednotný jazyk, to už bylo vzhledem k velkému množství autorů náročnější,“ přiznává Tomáš Křemenák.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.