Sociální sítě
Nahoru

Tekutou kuchařku napsala třicítka barmanů v době pandemie

Nemohli dva měsíce pořádně pracovat, tak místo toho alespoň napsali 150stranovou knihu. Řeč je o třicítce barmanek a barmanů z gastronomické skupiny Lidi z Baru, kteří v těchto dnech vydávají svou Tekutou kuchařku. Vytvořili ji v době, kdy byl kvůli koronavirovým opatřením silně omezen nebo zcela znemožněn provoz jejich pěti brněnských barů.

„Díky tvorbě knihy jsme mohli v barech odpracovat alespoň část hodin, na které jsme běžně zvyklí, a mohli jsme tak finančně fungovat i v nejsložitějším období. Bez pandemie bychom ji pravděpodobně nikdy nevydali. Projekt jsme totiž do té doby už asi rok a půl odkládali, protože na něj prostě nebyl čas,“ přiznává editor publikace Tomáš Křemenák.

V Tekuté kuchařce si počtou lidé zcela nepolíbení koktejlovou kulturou, ale i ti, kteří už pár večerů u barového pultu absolvovali, chtějí proniknout do magie míchání alkoholických i nealkoholických nápojů a třeba i rádi nabitými dovednostmi a znalostmi oslní společnost na soukromém večírku.

Čtenáři uvnitř Tekuté kuchařky naleznou 38 receptur drinků spadajících do kategorie světové klasiky a stejný počet receptur originálních koktejlů z dílny Baru, který neexistuje, 4pokojů a spol. Další kapitoly pojednávají o základním barmanském vybavení, technikách práce, přípravě domácích koktejlových ingrediencí a charakteristice nejčastěji používaných druhů alkoholu.

Tekutá kuchařka vychází v nákladu 1 000 kusů a stojí 499 korun. Je k dostání na e-shopu lidizbaru.cz

Naše kniha dobře poslouží každému, kdo se zajímá o tekutou gastronomii. Společně si uvaříme sušenkový sirup, vybavíme domácí bar, naučíme se šejkrovat a povíme si, který ze známých koktejlů proslavila Madonna. Za stovkou obsažených QR kódů se pak skrývají videa doplňující text například o praktickou ukázku přípravy,“ uvádí Tomáš Křemenák.

Šejkry a míchací sklenice v časech řádění covidu dočasně vyměnily za počítačovou klávesnici tři desítky jeho kolegů. Potřebný textový materiál se tak podařilo nasbírat rychle, třebaže nikdo z barmanů s profesionálním psaním žádné zkušenosti nemá a většinu práce široký tým odvedl rozesetý v izolaci ve svých domovech. „V druhé fázi jsme museli dát zkompletovanému textu jednotný jazyk, to už bylo vzhledem k velkému množství autorů náročnější,“ přiznává Tomáš Křemenák.

Více z rubriky Gastro

  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • S italskými prémiovými giny Malfy léto nikdy nekončí

    Malfy je značka italských super-prémiových ochucených ginů, které jsou ztělesněním té pravé Itálie. Jejich výjimečnost spočívá v důrazu na rodinnou tradici,...

    Jan Pešek8.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.