Sociální sítě
Nahoru

Šperk i chytrá investice. Které ženy na světě jsou nejvíce posedlé zlatem?

Jen málokdo tuší, že indické ženy vlastní 11 % veškerého světového zlata? Je to více, než drží ve svých státních rezervách Spojené státy, Mezinárodní měnový fond, Německo i Švýcarsko dohromady.

Indové mají asi nejvřelejší vztah k drahým kovům ze všech národů. Zlato a stříbro zkrátka milují. Investují do něj, zdobí se jím, zlatem se obdarovávají a obklopují se jím v běžném životě. Investice do zlata není v Indii privilegiem vyšších vrstev, peníze do zlata ukládá po prodeji své úrody každý rolník. Podle odhadů je mezi indickým obyvatelstvem kolem 22 tisíc tun zlata, v hodnotě více než jednoho bilionu dolarů, což znamená více než polovinu HDP země.

Indové zlato považují za božský kov, a když chtějí své bohy uctít, kupují zlato. Nejčastěji je to při náboženském svátku světel diwali. Tradice darování zlatých šperku v tento den se odvozuje ze starých textů. Jeden z nich uvádí, že dárce zlata na oplátku dostává šťastný život a slávu. Ten, kdo zlato přijímá, vítá u sebe Lakšmí, bohyni blahobytu a prosperity.

Opravdové žně pak mají indičtí klenotníci v období svateb. Zlato hraje v Indii při svatebním obřadu významnou úlohu. Zlaté šperky tvoří ženino věno, které slouží jako zajištění na horší časy. Zlato je tak důležitou součástí indického sociálního systému. Pro ženy je jedinou jistotou pro případ, že by se něco stalo jejich manželovi. Tradičně totiž ženy nemívaly dostatečné vzdělání, aby si mohly samy vydělávat na živobytí. Kromě šperků jsou mezi Indy oblíbené také mince a menší zlaté slitky. U nás je pořídíte například u společnosti Golden Gate, která je lídrem v oblasti investic do fyzického zlata a stříbra.

Více z rubriky Zlato

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.