Sociální sítě
Nahoru

Bohematic a Royal Golf Club Mariánské Lázně hrdými partnery

Není to zas tak dlouho, co českou hodinářskou scénu obohatila další značka. Bohematic. Svým zaměřením se zcela zřejmě snaží zaujmout příznivce užitého designu, tvůrčí grafiky a architektury, o čemž vypovídá i skutečnost, že za ní stojí mimo jiné duo Michal Froňěk a Jan Němeček z proslulého studia Olgoj Chorchoj, nicméně už ve svých začátcích dokazuje svou odhodlanost i v jiných směrech.

Nejenom, že díky ambicím jednoho z investorů, kterým je známý český mecenáš Josef Zajíček, inklinuje k motorsportu, ale snaží se ale zaujmout například i ve světě golfu. V polovině července totiž stvrdila kontrakt s jedním z nejslavnějších tuzemských hřišť, a to s tím v Mariánských lázních, jehož historie se píše už od roku 1905, kdy se za jeho výstavbu zasadil anglický král Edward VII..

Typický skotský links leží v nadmořské výšce 780 metrů, v parném létě je tu svěží podnebí, ale také tu bývá sychravo a deštivo. Z mnoha stran je vidět hustý jehličnatý les a stromořadí od sebe oddělují také jednotlivé fairwaye. Z kompaktního areálu vybočují pouze jamky č. 2 a 3 dostavěné v roce 1979. Ty ostatní spolu ve většině míst sousedí, stromy brání tomu, aby se hráči nepřesnými odpaly ohrožovali.

Hřiště je z větší části rovinaté, to ovšem neznamená, že by na golfisty čekala snadná hra. Všudypřítomný les a také nepředvídatelný vítr dokážou hru velmi zkomplikovat. Najdete tu i jamky s výrazným převýšením: jamka č. 2 směřuje dolů ke greenu s vodou, následná trojka zase nahoru. Mírně vzhůru se zdvihá i pětka, levý dogleg, po straně lemovaný hustými stromy. Vodních překážek je tu poskrovnu, hlavní komplikací jsou stromy a velké množství bunkerů. Jejich hrany jsou navíc designovány velmi obtížně, jsou vytvarovány nad terén a okolo greenů vytvářejí doslova hradbu. Tady už nestačí jen přesnost, je potřeba i předvídavost a taktické myšlení.

Jednou z nejhezčích, ale také nejtechničtějších jamek hřiště, je sedmička s nově vybudovanou příčnou překážkou a s prudce se zdvihající fairwayí, na jejímž konci vás čeká velmi těžký přístup na green. Vedle této jamky si jistě zapamatujete ještě „smrtící“ čtyřpar č. 11 s průrvou širokou ani ne patnáct metrů, kde jakákoli odchylka první dlouhé rány znamená lovit míč v lese, a následující pětipar č. 12, kde opět první rána vyžaduje mířit do úzké oblasti mezi lesem vlevo a stromy a outem vpravo.

V zásadě se nejen zde, ale na většině jamek vyplatí hrát spíše na přesnost než na délku – a snažit se pak uspět v krátké hře okolo greenů a na nich. Ty jsou ve srovnání s nově budovanými hřišti malé a většinou rovné, dá se na nich tedy něco získat.

Nejdůležitější jamkou se nově však stává ta s číslem 9. Proč? Je to snadné, komu z hráčů se podaří hole in one odnese si od značky Bohematic poměrně slušný dárek v podobě hodinek z první kolekce Graphic Sutnar.

Další překvapení pak čeká i na jiných jamkách, kde jsou pro změnu ve hře řidičské rukavice, které pro Bohmatic vytvořila další tradiční česká značka Engelmüller. Samozřejmě není potřeba čekat na hole in one, aby se bylo možné hodinky prohlédnout. Už nyní se totiž plánuje soutěž Nearest to Pin. Samotné hodinky se nachází v moderní klubovně navržené v anglickém stylu, kde žádají o pozornost v unikátním stojanu s kopulí z volně foukaného skla, o jejíž výrobu se postarala další tuzemská ikona – Bomma.

Bohematic plánuje také umístění venkovních hodin na driving, takže budou vidět i z 11. jamky, kde je čas důležitý – vždyť právě zde se řeší čas občerstvení. Nový hodinářský hráč tuzemské scény navíc bude partnerem v blízké době tří nejvýznamnějších turnajů: King’s CUP, 115th Anniversary a RAF.

Více z rubriky Golf

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.