Sociální sítě
Nahoru

České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových soutěží, která se již po pětadvacáté konala v Londýně. Do klání o medaile přihlásil Fleret pět svých produktů a získal pět ocenění, čímž se stal nejúspěšnějším českým zástupcem v soutěži.

Hned čtyři prémiové destiláty z dílny Fleretu získaly stříbrnou medaili. U mezinárodní poroty zabodoval Beskyd Willi Willi, Beskyd Cafe Cafe, Réva pálenka a destilát Williams z řady Collection 1850. Bronzovou medaili získala Slivovice z řady Collection 1850. Odborní porotci tak ve slepých degustacích opět zařadili produkty z Beskyd mezi světovou špičku. Destilérka Fleret tedy nejen, že letos slaví 170 let od svého založení, ale také úspěchy na světových soutěžích.

Ředitel destilérky Tomáš Novák uvedl: „Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu destilátů, a proto máme obrovskou radost, že jsme uspěli. Máme o to větší radost, že jsme nejúspěšnější českou destilérkou v rámci klání vůbec a vezeme domů pět medailí.“

Novák dále komentuje úspěch produktů Beskyd 1129, které byly uvedeny na trh v roce 2019 a účastnily se tak soutěže poprvé: „Je velmi potěšující, že obě varianty prémiového likéru na bázi ovocného destilátu Beskyd 1129 získaly další ocenění na jedné z nejvýznamnějších a nejvlivnějších soutěží destilátů na světě.

A dodává, čím byla netradiční chuť destilátu Beskyd 1129 inspirována: „Beskyd 1129 vychází z receptur z dob zakladatele destilérky, C. Jakuba Kohna. Základ tvoří vyzrálý ovocný destilát, vyrobený tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidávání lihu, jehož chuť dál rozvíjejí maceráty. Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky a čokolády v sobě skrývá 40 % tříletý švestkový destilát s macerátem z jihoamerických kávových zrn typu Arabica a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40 % destilát, tentokrát čtyřletý z hrušek Williams; tuto jemnou hruškovici obohacuje macerát ze zeleného čaje Chun Mee o lehce nasládlou chuť s aromatikou lesa a medu.“

Réva pálenka, další skvost z produkce Fleretu získává na světových kláních medaile pravidelně. Ne jinak tomu bylo i v rámci International Spirits Challenge, kde získala stříbrný kov. Réva pálenka je 100 % přírodní ovocný destilát z celých vinných hroznů odrůdy Muškátu moravského, jinak používaných pro přívlastková vína. Právě tyto hrozny se ideálně hodí pro pálení a dlouhodobé zrání nejen svou kořenitě medovou chutí s tóny citrusových plodů, ale i poměrem cukru a kyselinek.

Máme štěstí, že naše sesterská společnost Vinařství Neoklas Šardice vlastní vinohrady na jižní Moravě. Před pěti lety jsme začali prozkoumávat možnosti destilace celých vinných hroznů a výsledkem byl destilát z odrůdy Muškátu moravského. Zásadní rozdíl je v tom, že oproti konkurenčním vínovicím, nedestilujeme víno, ale vybrané hrozny jedné odrůdy, které se během několika hodin převezou z vinohradu do destilérky. Tento výrobní postup u nás nemá obdoby,“ říká Tomáš Novák, který se ve frenštátském FLERETU věnuje také vývoji novinek.

Čtvrtou stříbrnou medaili si odnesla jemná jednodruhová hruškovice Collection 1850 Williams z lahodných, šťavnatých hrušek „Williams Christ-Birne“. Tento přírodní destilát se 40 % obsahem alkoholu vzniká podle původních, 170 let starých postupů frenštátské destilérky,

a to destilací ovocných jednodruhových kvasů bez přídavku cukru nebo jakýchkoliv jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení.

Bronzovou medaili si z londýnského klání odvezla Slivovice z řady Collection 1850, produkt, který boduje na všech světových soutěžích. K letošnímu zlatu ze soutěže World Spirits Competition v San Franciscu tak přidala celkově již pátou medaili za posledních 6 let.

Tajemství naší jemné slivovice je harmonizovaný poměr vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, sedm druhů švestek a trojnásobná destilace, po které následuje minimálně čtyřleté zrání,“ říká Novák a dodává, že na ideálním poměru vlastně pracují už více než sto sedmdesát let. Ovocné destiláty Fleret pravidelně bodují na všech významných světových soutěžích od San Francisca po Hong Kong a letos si včetně londýnského úspěchu již na své konto připsaly 2 zlaté, 6 stříbrných a 2 bronzové medaile.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.