Sociální sítě
Nahoru

České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových soutěží, která se již po pětadvacáté konala v Londýně. Do klání o medaile přihlásil Fleret pět svých produktů a získal pět ocenění, čímž se stal nejúspěšnějším českým zástupcem v soutěži.

Hned čtyři prémiové destiláty z dílny Fleretu získaly stříbrnou medaili. U mezinárodní poroty zabodoval Beskyd Willi Willi, Beskyd Cafe Cafe, Réva pálenka a destilát Williams z řady Collection 1850. Bronzovou medaili získala Slivovice z řady Collection 1850. Odborní porotci tak ve slepých degustacích opět zařadili produkty z Beskyd mezi světovou špičku. Destilérka Fleret tedy nejen, že letos slaví 170 let od svého založení, ale také úspěchy na světových soutěžích.

Ředitel destilérky Tomáš Novák uvedl: „Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu destilátů, a proto máme obrovskou radost, že jsme uspěli. Máme o to větší radost, že jsme nejúspěšnější českou destilérkou v rámci klání vůbec a vezeme domů pět medailí.“

Novák dále komentuje úspěch produktů Beskyd 1129, které byly uvedeny na trh v roce 2019 a účastnily se tak soutěže poprvé: „Je velmi potěšující, že obě varianty prémiového likéru na bázi ovocného destilátu Beskyd 1129 získaly další ocenění na jedné z nejvýznamnějších a nejvlivnějších soutěží destilátů na světě.

A dodává, čím byla netradiční chuť destilátu Beskyd 1129 inspirována: „Beskyd 1129 vychází z receptur z dob zakladatele destilérky, C. Jakuba Kohna. Základ tvoří vyzrálý ovocný destilát, vyrobený tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidávání lihu, jehož chuť dál rozvíjejí maceráty. Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky a čokolády v sobě skrývá 40 % tříletý švestkový destilát s macerátem z jihoamerických kávových zrn typu Arabica a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40 % destilát, tentokrát čtyřletý z hrušek Williams; tuto jemnou hruškovici obohacuje macerát ze zeleného čaje Chun Mee o lehce nasládlou chuť s aromatikou lesa a medu.“

Réva pálenka, další skvost z produkce Fleretu získává na světových kláních medaile pravidelně. Ne jinak tomu bylo i v rámci International Spirits Challenge, kde získala stříbrný kov. Réva pálenka je 100 % přírodní ovocný destilát z celých vinných hroznů odrůdy Muškátu moravského, jinak používaných pro přívlastková vína. Právě tyto hrozny se ideálně hodí pro pálení a dlouhodobé zrání nejen svou kořenitě medovou chutí s tóny citrusových plodů, ale i poměrem cukru a kyselinek.

Máme štěstí, že naše sesterská společnost Vinařství Neoklas Šardice vlastní vinohrady na jižní Moravě. Před pěti lety jsme začali prozkoumávat možnosti destilace celých vinných hroznů a výsledkem byl destilát z odrůdy Muškátu moravského. Zásadní rozdíl je v tom, že oproti konkurenčním vínovicím, nedestilujeme víno, ale vybrané hrozny jedné odrůdy, které se během několika hodin převezou z vinohradu do destilérky. Tento výrobní postup u nás nemá obdoby,“ říká Tomáš Novák, který se ve frenštátském FLERETU věnuje také vývoji novinek.

Čtvrtou stříbrnou medaili si odnesla jemná jednodruhová hruškovice Collection 1850 Williams z lahodných, šťavnatých hrušek „Williams Christ-Birne“. Tento přírodní destilát se 40 % obsahem alkoholu vzniká podle původních, 170 let starých postupů frenštátské destilérky,

a to destilací ovocných jednodruhových kvasů bez přídavku cukru nebo jakýchkoliv jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení.

Bronzovou medaili si z londýnského klání odvezla Slivovice z řady Collection 1850, produkt, který boduje na všech světových soutěžích. K letošnímu zlatu ze soutěže World Spirits Competition v San Franciscu tak přidala celkově již pátou medaili za posledních 6 let.

Tajemství naší jemné slivovice je harmonizovaný poměr vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, sedm druhů švestek a trojnásobná destilace, po které následuje minimálně čtyřleté zrání,“ říká Novák a dodává, že na ideálním poměru vlastně pracují už více než sto sedmdesát let. Ovocné destiláty Fleret pravidelně bodují na všech významných světových soutěžích od San Francisca po Hong Kong a letos si včetně londýnského úspěchu již na své konto připsaly 2 zlaté, 6 stříbrných a 2 bronzové medaile.

Více z rubriky Gastro

  • Vánoční edice Hennessy Very Special

    Značka prémiového koňaku Hennessy odhaluje u příležitosti blížících se svátků limitovanou edici legendárního koňaku Hennessy Very Special ve speciálním dárkovém balení....

    Jan Pešek21.10.2020
  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.