Sociální sítě
Nahoru

Zlato bude stát 4 800 dolarů, řekl ekonom Stoeferle na Vyšehradském fóru

Cena zlata do konce tohoto desetiletí dosáhne 4 800 dolarů za unci, zvýší se tedy dvaapůlkrát oproti jeho dnešní hodnotě, řekl na konferenci Vyšehradské fórum rakouský ekonom společnosti Incrementum AG Ronald-Peter Stoeferle. Centrální bankéři po celém světě jsou podle Stoeferleho chyceni v pasti nulových úrokových sazeb. Globální předlužení a nedostatek prostoru pro zvyšování sazeb jsou nejdůležitějšími faktory ovlivňující cenu zlata, uvedl ekonom.

Představitele vídeňské ekonomické školy znepokojuje vývoj v posledních letech, zejména růst globálního dluhu a extrémní měnová opatření přijatá centrálními bankami.

Systém nekrytých úvěrových peněz coby základ dnešní ekonomiky není udržitelný. Při investování by se lidé měli dívat za horizont současného měnového systému,“ vysvětluje Stoeferle.

Rakouská škola vychází z ekonomického a sociálního myšlení, které se nezaměřuje na matematické modely. Ekonomiku nevidí pouze jako objekt státněpolitické regulace a centrální kontroly. „Rakouská ekonomická škola nevychází z fiktivního ‚homo economicus‘, ale bere v úvahu všechny relevantní parametry reálného světa, vychází z povahy a psychologie lidské činnosti. Většina zemí světa jde přesně opačným směrem, tedy více intervencí, méně kapitalismu na volném trhu, více inflace,“ uvedl na konferenci Stoeferle.

Drahé kovy letos trhají rekordy. Cena zlata za letošní tři čtvrtletí vzrostla o 24 procent na 1896 dolarů za unci, stříbro pak zvýšilo hodnotu o 32 procent na 25 dolarů. Podle ekonoma to ale není ani zdaleka jejich finální meta.

V průběhu desítek let se objevují většinou čtyři scénáře, inflace, deflace, prosperita a krize nebo recese. Cílem investora je mít takové portfolio, které bude dlouhodobě stabilní a odolné vůči všem těmto scénářům,“ řekl na Vyšehradském fóru obchodní ředitel a hlavní analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba. Nejde podle něj jen o to, jak portfolio poskládat, ale i jak s ním v průběhu času podle změn v ekonomice pracovat.

Budeme čelit ekonomické recesi či spíše velké krizi největší od třicátých let a současně zažíváme mnoho monetárních experimentů, které mohou vést k významně vyšší inflaci, než na kterou jsme si za posledních 30 let zvykli. A kombinace recese a zároveň inflace není v ekonomice úplně častá,“ uvedl na konferenci Ryba.

Největší investiční konferenci v České republice i na Slovensku Vyšehradské fórum pořádá česká společnost Golden Gate CZ, která je lídrem trhu v investicích do zlata a stříbra. Koná se od roku 2013. Letošní osmý ročník se kvůli epidemiologickým opatřením poprvé uskutečnil on-line.

Více z rubriky Zlato

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.