Sociální sítě
Nahoru

Dron: parťák pro volný čas i šikovný pracant

Názory na drony se různí – zatímco jedni se bojí o své soukromí a hrozí sousedovi, který si na zahradě poletuje s dronem nabitou vzduchovkou, druzí vidí hlavně jejich přínosy.

Drony totiž nejsou jen ta otravná letadýlka, která čas od času naruší provoz letiště, nebo hračky pro děti, ale především šikovní parťáci, kteří nejen létají a natáčí z ptačí perspektivy, ale hlavně pomáhají při záchranných akcích, průmyslových inspekcích, v zemědělství, zeměměřičství nebo ve stavebnictví.

Přinášíme tipy na spolehlivé drony od vyhlášeného droního centra DronPro, které se hodí jako vánoční dárek pro začínající i pokročilé piloty. Navíc k nim u DronPro dostane obdarovaný hodinové školení zdarma, které lze absolvovat i online.

Dodejme jen, že od 31. prosince 2020 platí nová jednotná evropská legislativa pro drony. Každý dron s kamerou a jeho pilota bude nově potřeba zaregistrovat na stránkách ÚCL. Ale nebojte se, bude to zdarma a online. Jde o první krok k vytvoření jednotného letového prostoru U-Space, který otevře dveře širšímu nasazení dronů např. pro přepravu zásilek a osob.

Mavic Air 2 (23 990 Kč): Nejnovějším dronem z dílny DJI je druhá generace oblíbeného skládacího dronu Mavic Air, který se chlubí delším letovým časem, a to 34 minut. První generaci si oblíbili pro jeho skladnost a kvalitu záznamu cestovatelé a hobby piloti, ale nový model už atakuje svými kvalitami poloprofesionální platformu Mavic 2 Pro. To z něj dělá takřka univerzální dron, který potěší jak začínající piloty díky inteligentním letovým režimům, tak profíky. Natáčí v rozlišení 8K, fotí 48 MP fotografie a k vyhýbání se překážkám používá systém nové generace APAS 3.0.

Mavic 2 Zoom (32 490 Kč): Pokud si rádi vyrazíte do přírody, pak se stane Mavic 2 Zoom ideálním společníkem jako dělaným pro sledování a natáčení divoké fauny. Díky dvounásobnému optickému a digitálnímu zoomu totiž je možné natáčet zvěř z velké dálky bez slevení ze 4K kvality obrazu, aniž by došlo k jejímu vyrušení. Dron zvládne také „super resolution“ panoramatické fotografie a časosběrná videa, takže je možné přírodní scenérie zaznamenat v celé jejich impozantní kráse.

RYZE Tello (2 990 Kč): Necítíte se zatím na vetší investici, ale dron proste pod stromečkem být musí? Pak sáhněte po mini dronu Tello s technikou od DJI a čipem od Intelu. Stojí jen pár tisíc a přitom točí HD videa, natáčí a létá v inteligentních režimech a podporuje možnost FPV náhledu, takže s ním můžete „létat s nohama na zemi“ pomocí VR brýlí.

DJI Mini 2 (12 999 Kč): Druhá generace droního superhitu Mavic Mini. V čem je lepší? Oproti 2,7 K nyní natáčí nové Mini ve 4K, a to s vyšším datovým tokem a větším dosahem signálu. Fotit nově můžete i ve formátu RAW, takže si se snímky dosyta vyhrajete v postprodukci. Zůstává malinkaté tělo a váha 249 g, takže Miniho strčíte do kabelky a nic vás nezbrzdí v rozletu.

Matrice 300 RTK: Hledáte droního obra, co zastane tvrdou práci? Matrice 300 RTK je aktuálně nejnovější a nejdražší profesionální dron od DJI, který v kombinaci s hybridní kamerou H20T atakuje částku 600 000 Kč. Unese až 2,7 kg nákladu a kamera natáčí hned ve 4 režimech – opticky, termálně, v režimu zoom kamery a funguje také jako lidar. Ve vzduchu vydrží 55 minut, baterie v něm můžete měnit za chodu díky tzv. hot swap systému a jeho ovládání lze předávat mezi více piloty. To se hodí třeba pro napínavou sledovačku.

 

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.