Sociální sítě
Nahoru

Andrea Řezníčková: Stále na cestách

Andrea Řezníčková pracuje jako tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Vlivem celosvětové pandemie Covid-19 zažívá ale cestovní ruch těžké časy. Jak současnou situaci vnímá ona sama, jaké destinace podle ní stojí za návštěvu a na co se v příštím roce nejvíc těší?

Vlivem celosvětové pandemie koronaviru zažívá cestování poměrně velkou revoluci. Jak celou situaci vnímáte vy sama? Máte pocit, že jsou lidé s cestováním opatrnější?

Určitě ano a nejde jen o opatření a hygienu. Dřív se vlastně jen řešilo, jestli máte na dovolenou dostatek finančních prostředků a kam se chcete podívat. Teď se vybírá dovolená hlavně podle toho, kde jsou hranice otevřené, a také podle situace v zemi a případných omezení.

Jaké destinace byste v momentální situaci lidem doporučila navštívit a proč?

Chtěla bych na začátku říct, že jsem přesvědčená o tom, že člověk cestováním rozhodně neriskuje víc než pohybem po České republice. Já sama jsem během pandemie vycestovala pracovně do Řecka a Tuniska a neviděla jsem tam žádné nebezpečí ani problém. Hotely se neustále dezinfikují, mají sníženou obsazenost, aby se snadněji dodržovaly rozestupy, personál má roušky. Naopak na dovolené nechodíte do žádných supermarketů, nejezdíte v přeplněných MHD prostředcích…

Takže já odpočinek v zahraničí od všeho toho chaosu, který tady zažíváme, určitě doporučuji. Pokud se někdo přece jen bojí vycestovat, například u takových Malediv se v podstatě nemá vůbec čeho obávat. Všichni návštěvníci jsou otestováni před vstupem do země i po návratu do ČR. Kromě toho, pokud nechcete kontakt s ostatními dovolenkáři, vlastně ho mít vůbec nemusíte. Nenajdete tam žádné blokové hotely, bydlí se v soukromých bungalovech. Já sama jsem Maledivy loni navštívila, je to ráj na zemi a myslím si, že pro letošní relax po tak náročném roce jsou opravdu ideální. Prostě nádherná příroda, teplo a klid.

Blíží se Vánoce a silvestrovské veselí. Kam nejčastěji a v jakém množství lidé poptávají zájezdy, aby oslavili příchod nového roku?

Každý rok se zájem o tyto dovolené na svátky zvedal, letos je to logicky slabší, ale rozhodně to neznamená, že zájem není. Evidujeme stovky prodaných zájezdů. S přehledem vítězí Egypt, následují Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy, Maledivy, Zanzibar a Dominikánská republika.

Ví se o vás, že velmi ráda cestujete. Jaké destinace se staly vaší srdcovou záležitostí?

Musím říct, že asi není země, kde by se mi nelíbilo. Jsem vděčná za každé místo, které poznám. Pokud bych měla jmenovat jen ty opravdu nejvíce srdeční, musí to být Egypt. To je země, kam jsem si přála letět od svých pěti let, kdy jsem spatřila velkofilm Kleopatra s Liz Taylor. Egypt beru jako mezník, od návštěvy této země jsem si uvědomila, jak moc mám ráda cestování, a dalo by se říct, že jsem se právě kvůli němu rozcestovala. Hodně lidí bere tuto zemi jako takzvaně válecí, já jsem navštívila skoro vše, co šlo, a byla jsem nadmíru spokojená. Pak je to Srí Lanka, kterou jsem navštívila loni v zimě a musím říct, že jsem asi nikdy nebyla šťastnější než ty dva týdny právě tam. Je to země, kde jsem našla úplně všechno, co jsem od dovolené očekávala. Moře, hory, džungle, památky, sport i skvělé lidi.

Na co se v novém roce 2021 nejvíc těšíte?

Asi to bude znít dost prvoplánově, ale já se opravdu moc těším hlavně na cestování. Vypadá to, že očkování je na cestě, testování se zrychluje a zlevňuje, lidé se s ním smiřují a je vidět, že cestovat chtějí. Proto doufám, že vše pomalu směřuje k novému pojetí normálu a budeme všichni už brzy dělat to, co nás nejvíc baví. A určitě se těším na to, že budu trávit čas s lidmi, které mám ráda, ideálně v restauraci s čerstvě naondulovanou hlavou od kadeřnice, v nových botách, které jsem si mohla vyzkoušet, a bez roušky.

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.