Sociální sítě
Nahoru

Důstojný domov Slovanské epopeje je nadohled

Velkolepé dílo Alfonse Muchy může nalézt hodnotné výstavní prostory přímo v centru Prahy – v novém projektu Savarin. Architektonický návrh umístění epopeje nadchl i vnuka slavného malíře Johna Muchu. Praze se tak naskýtá jedinečná příležitost ukončit spor o epopej a získat pro velkoformátové Muchovy obrazy důstojné prostředí.

O umístění Slovanské epopeje v Praze se vede debata už od jejího předání hlavnímu městu v roce 1928. Po téměř sto letech by mohla být završena činem. Investiční skupina Crestyl připravuje v prostoru mezi spodní částí Václavského náměstí a ulicích Na Příkopě, Jindřišské a Panské rozsáhlý projekt s názvem Savarin. Do něj nechala naprojektovat výstavní síň pro jedinečné dílo Alfonse Muchy, kterou Praze nabízí zdarma.

Výstavní prostor bude mít na výšku 10 metrů. Doplní jej vstupní hala do galerie, technické zázemí, konferenční místnost a studovna, obchod s upomínkovými předměty a místo pro shromažďování skupin k prohlídkám.

Vnuk Alfonse Muchy John Mucha, kterému se citlivý přístup projektu Savarin k umístění Slovanské epopeje zamlouvá, slibuje, že by návštěvníci expozice velkolepých obrazů mohli u Václavského náměstí vidět kromě epopeje i rozsáhlý výběr ze sbírky Nadace Mucha: „Ta je největší a nejobsáhlejší na světě, obsahuje mnoho studií, pastelů, kreseb, olejomaleb, fotografií a psaných dokumentů, které vznik epopeje provázely.“ Je přesvědčen, že palác Savarin spňuje dědečkovo přání, a dodává, že ve chvíli, kdy bude jasno o domově Slovanské epopeje v Praze, ukončí soudní spor s hlavním městem.

Podobu projektu Savarin navrhla ikona současné světové architektury a designu Thomas Heatherwick a jeho studio. Projekt zahrnuje pečlivou rekonstrukci několika stávajících historických budov a vznik úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami. Savarin nabídne unikátní spojení umění, inspirace, módy, kultury, architektury a kulinárních zážitků.

Projekt rovněž propojí pasážemi pěší zónu s okolními ulicemi a nabídne prostor vhodný pro relaxaci a volný čas s nově vysázenou zelení, lavičkami, fontánami a pítky. Pražané a návštěvníci metropole se také mohou těšit na veřejně přístupné střešní zahrady a terasy, které nabídnou další neobvyklé výhledy na panorama Prahy.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.