Sociální sítě
Nahoru

Patek Philippe přesně ví, co sběratelé chtějí

Málokterá hodinářská manufaktura na světě má takovou prestiž jako Patek Philippe. Hodinky této rodinné firmy vynikají technickou genialitou a jsou nekompromisně krásné. Už více než století si značka udržuje místo na pomyslné špičce vysoké hodinařiny díky hodinkám s komplikacemi, tedy funkcemi, které dokáží měřit něco více než jen prostý čas. Ty opravdu nejsofistikovanější pravidelně představuje v kolekci Grande Complications.

Velké uznání sklízí například komplikace, jež změřený čas hlásí pomocí odbíjení (grande sonnerie, petite sonnerie a minutová repetice). První kapesní hodinky s minutovou repeticí vyrobili hodináři v manufaktuře Patek Philippe už v roce 1839. Renesance se odbíjení dočkalo roku 1989, kdy při příležitosti 150. výročí značky vznikl Calibre 89 s neuvěřitelnými 33 komplikacemi, včetně právě všech typů odbíjení.

Letos se plní sen sběratelů díky novince Ref. 6301P-001, která kombinuje všechny tři nejčistší formy odbíjení, tedy grande a petite sonnerie a minutovou repetici. Jedinečnou kombinaci minutové repetice a tourbillonu zase předvádí Ref. 5303R-001, jež je vskutku mistrovským dílem na poli vysoké hodinařiny.

Patek Philippe byl také první hodinářskou manufakturou, jež vyrobila chronograf s vlečnou ručkou ve formě náramkových hodinek, a to už v roce 1922. Dodnes rozvíjí nejen tradici chronografů, jež dokáží měřit různě dlouhé časové úseky, ale též věčného kalendáře, který jako první na světě doprovodila chronografem. V aktuálním provedení se v kolekci Grande Complications nalézají tyto hodinky coby Ref. 5270J-001 a Ref. 5370P-011. Kolekce Grande Complications Patek Philippe ukazuje, že zlato nebo platina, z nichž bývají vyrobena pouzdra luxusních hodinek, nejsou na miniaturních mistrovských dílech to nejcennější.

Grande Sonnerie dokáže automaticky odbíjet celé hodiny a čtvrthodiny. Tato komplikace, kterou naleznete na náramkových hodinkách opravdu jen zřídka, je v novince Patek Philippe doplněna dalšími funkcemi: petite sonnerie (odbíjí celé hodiny) a minutovou repeticí (odbíjí čas až po stisknutí tlačítka, a není tudíž tak náročná na energii).

Hodinky Ref. 6301P-001 mají též patentovanou funkci jumping seconds: sekundová ručka se po své vytyčené dráze na pozici šest pohybuje skokově. Nový strojek, kalibr GS 36-750 PS IRM se 72hodinovou rezervou chodu, se skládá ze 703 součástek a je uložen v platinovém pouzdře. Nadčasovou eleganci modelu doplňuje černý číselník vytvořený tradiční smaltovou technikou grand feu. Na číselníku je znázorněna rezerva chodu, stejně jako rezerva chodu sonnerií, jež dokážou odbíjet čas nepřetržitě celých 24 hodin. Tři kladívka do tří gongů udeří za 24 hodin 1056krát.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.