Sociální sítě
Nahoru

Luxus na Příkopech

Historická budova U Dörferů z roku 1905 zdobí jednu z nejvýznamnějších ulic v Praze, která vede na místě bývalého historického vodního příkopu oddělující Staré a Nové Město a nesoucí název Na Příkopech.

V této lukrativní ulici na spodní části Václavského náměstí v nádherném opečovávaném domě existovala a nově opět existuje restaurace Pelikán. Gastronomický provoz sahající do zlaté éry Lídy Baarové se vzrůstajícím fenoménem v době největšího úspěchu Karla Gotta. Většině obyvatel Prahy se vybaví neonové logo symbolizující noční život.

Restaurace Pelikán je nyní po rekonstrukci a po delší odmlce elegantnější než kdykoliv předtím. Dokonalost sama. Spodní část určená běžnému provozu, tedy výsostně nasytit chuťové pohárky a odebrati se dále. Toť původní záměr, který je po všech stránkách bez výhrad. Další patro je klubové, určené jen pro členy a se salónkovým nádechem, otevřené celou noc až do šesti do rána. Kdo chce být členem, stačí mít rád Pelikána.

Za gastro část zodpovídá a každému se na talíř podepisuje executive chef Jakub Šimek, který své zkušenosti nasbíral pod vedením Zdeňka Pohlreicha v Divinis či v restauraci Zinc v hotelu Hilton Prague Old Town. Výčet pozic není dlouhý, ale jde o kvalitu provedení na všech postech. O Jakubovi je známo, že je extrémní detailista.

Po boku mu stojí sous chef Aleš Veselý, kterého si mnozí mohou pomatovat z pražského podniku Mercato, kde působil po svém návratu z německého Baden-Badenu. Jeho předností je bezmezná pokora vůči řemeslu. Také proto si sám vybírá hovězí a vepřové kusy, které osobně bourá a rozhoduje o tom, jaké maso bude servírované.

Srdcem celého podniku je manažer Jan Curylo, který současně s Martinem Mlejnkem zastává úlohu sommeliéra. „Víme, že Pelikán býval fenoménem a uděláme maximum, aby se jím postupně opět stal. Místo elegance, kvality a současně luxusu pro ty, kteří to ocení. Žádná selekce či nabubřelý fine dining. My jím jsme, ale nejde nám o škatulku, ale o spokojené hosty. Víme, že jsme skvělí a uděláme vše proto, aby i současná generace pochopila, že luxusní podniky nejsou tabu, ale splněný sen každého a kdykoliv,“ dodává Jan Curylo.

Rozjezd v době pandemie není přínosný. Stejně jako při jeho prvním otevření jen několik měsíců před válkou. Pelikán ale svým konceptem doslova přelétává konkurenci i situace, ať se píše rok 1939 či 2020. Například díky svému signature chodu, který skýtá nejlepší drůbež na světě vůbec, francouzská modronohá kuřata Bresse Aoc. Toto je opravdu delikatesa, na níž se stojí celosvětově fronty.

Společně s krémovou Bouillabaisse se šafránem má host pocit, že se ocitl v Marseille. Žádný lokální farmář, ale kvalita dopravená v nejkratším možném termínu v top kvalitě. Hranice nejsou limitní. Důležitá je představa týmu restaurace Pelikán. Nehrají si na nic, čím nejsou. Jen ví, kde hledat nejlepší evropské suroviny, jak je sem nejrychleji dostat, připravit, naservírovat a současně je kvalitně zapít.

Výběr destilátů a vín je dechberoucí. Žádné dlouhé katalogy vín, ale cílený výběr toho nejlepšího, co Francie, Itálie či Německo nabízí. Nechybí velká pětka z Bordeaux, nejsilnější pozici na vinném lístku si však drží toskánská vína ze zlatého pobřeží Černých vinět. Ve výběru je patrná Curylova mnohaletá zkušenost.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.