Sociální sítě
Nahoru

Salon Exceptional Watches bude – otázkou zůstává kdy

Byl to podzimní lockdown, který zhatil vystavovatelské ambice v celé Evropě, a tím pádem i sedmý ročník salonu výjimečných hodinek SEW. Ten byl z pochopitelných důvodů přesunut, a to na jaro letošního roku. Dočkáme se ho?

V zimních měsících, ve kterých je stále velmi těžké predikovat, jaké vládní opatření budou na sklonku jara platit, se moc výstavy organizovat nedají. Největší veletrh luxusních hodinek ve středu Evropy však své postavení na pomyslném piedestalu veletrhů musí udržovat, a tak organizátorům nezbývá nic jiného, než aktivně pracovat na jeho přípravě.

Scénáře jsou už nyní dva. První počítá s tím, že se výstavní sály paláce Žofín zaplní v druhé polovině května, ten druhý, poněkud skeptičtější, vsází na říjen – což se zatím zdá (vzhledem k rychlosti očkování) i jako realističtější varianta. Na oba případy jsou připraveni i vystavovatelé, kterým absence kontaktu se zákazníky více než znepříjemnila existenci.

Osobní setkání jsou totiž nenahraditelná, a obzvláště v oblasti pracující s emocemi. Koneckonců zavřené hodinářské butiky v loňském roce pomohly prohloubit propad švýcarského exportu hodinek, který už byl výrazně zasažen první vlnou pandemie nového tipu koronaviru. Export tak klesl svou hodnotou o 21,8 %, tedy o 4,8 miliard švýcarských franků a zastavil se na 16,9 miliardách. Ze země Helvetského kříže tak bylo vyvezeno zhruba 5,5 milionů náramkových hodinek, což je o 33 % méně než v předchozím roce.

Propad exportu hodinek ze Švýcarska, ale například i Německa či Japonska, však není přímo úměrný poklesu zájmu o luxusní časomíry. „Cítíme velkou podporu a zájem jak fanoušků, tak hodinářských značek a partnerů,“ prozrazuje ředitel výstavy Jan Pokorný. „Připravujeme se nyní na různé možnosti, chceme ale udržet původní koncept, na kterém je celá výstava postavena – na osobním setkání celé komunity, tedy fanoušků, sběratelů a odborníků s hodináři a obchodníky,“ dodává.

Sedmý ročník by tak měl proběhnout za přítomnosti nejenom lokálních výrobců, jakými jsou Prim Manufacture 1949, ateliér Prokop & Brož, nová česká značka Bohematic či slovenského duo Molnár Fábry, ale také za přítomnosti zahraničních manufaktur, jako je ArtyA, Armin Strom, TAG Heuer, Czapek Genéve, Tutima, Maurice Lacroix či Trilobe Watches. Dlouhé roky budovaná výstava SEW, za níž se zrcadlí investice dosahující desítek milionů korun, se tak svého postu jen tak nevzdává.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.