Sociální sítě
Nahoru

Andries van Staden: S biltongem od narození

Jeho mottem je „Don’t just eat to eat”, což by se dalo volně přeložit jako „Nejez jen proto, abys jedl“. Při výběru toho, co jíme, se podle něj máme soustředit hlavně na kvalitu a vybrané suroviny, jedině tak nám bude naše tělo sloužit dlouho a na plný výkon jako dobře udržovaný stroj.

Biltong je bio hovězí maso nejvyšší kvality sušené vcelku (tedy nenakrájené, na rozdíl od jerky) po několik dní za maximální teploty 30 °C. Bez umělých dochucovadel a barviv; neobsahuje lepek a přidaný cukr, obsah proteinů: 53 g ve 100 g.

Andries van Staden se narodil v Pretorii, jeho dědeček byl jedním z největších tabákových farmářů v Jihoafrické republice. S biltongem se Andries setkával již od útlého věku, malým dětem se dávají žvýkat kousky sušeného masa s minimem soli na podporu růstu zubů. Během dospívání byl pak kus biltongu v kapse často jeho jediné, avšak výživné jídlo na celodenních výpravách s kamarády, v dospělosti zase součástí společenských setkání a sportovních aktivit.

Andries van Staden

Když se Andries přestěhoval do ČR, postavil si doma malou sušárnu a pustil se do výroby vlastního biltongu tak, jak si to pamatoval z domova. Poté, co ho vyladil k dokonalosti, s ním začal seznamovat své nové české přátele. Jejich nadšený zájem a také absolutní nedostupnost sušeného masa v takové kvalitě na českém trhu jej přivedly na myšlenku, že by ho mohl vyrábět ve větším. V roce 2018 otevřel svou výrobnu Biltong Premium na pražském Smíchově.

Více z rubriky Gastro

  • České retro v Nota Bene

    Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P. Pavlova přichází s báječnou akcí České retro. Již tento pátk mohou hosté přijít ochutnat...

    Marek Zelený26.7.2021
  • Baumhotel Kopfing: Zažijte přírodu na vlastní kůži

    Ticho lesa proti stresu každodenního života. Jedinečně navržené stromové hotely se nacházejí v srdci přírodního parku Baumkronenweg. Jen pár metrů nad...

    Marek Zelený17.7.2021
  • Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy

    Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad...

    Jan Pešek28.6.2021
  • Tátové si svůj den zaslouží! Věnujte jim perfektní dárek

    Před několika lety ještě zcela neznámý svátek, Den otců, proniká stále více do povědomí Čechů. Podle nezávislého průzkumu pro značku Diplomático...

    Marek Zelený18.6.2021
  • PRU58 lehce otevřelo

    Po předlouhých měsících se sen stal skutečností. Nejrozkvetlejší restaurace v pražských Holešovicích otevřela formou soft openingu 8.6.2021. Zatím se rozkoukává, ale...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Mochi by MOTIKO: zmrzlinový kousek štěstí

    Všechny milovníky zmrzliny, studených dezertů a inovativních konceptů jistě potěší otevření prvního butikového stánku Mochi by Motiko v přízemí OC Nový...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Lednice plná zážitků ve vinařství ANNOVINO

    Romantika, víno, pohoda. Oblíbená vinařská destinace Lednicko – Valtický areál připravila pro své návštěvníky parádní kolekci zážitků. Od romantické plavby lodí...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Léto ovládne růžové víno

    Grilování s přáteli na zahradě či večeře s rodinou na prohřáté terase patří k zážitkům, kterých si dnes vážíme mnohem víc,...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Prague Caviar Week za dveřmi

    Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě...

    Jan Pešek16.6.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.