Sociální sítě
Nahoru

Andries van Staden: S biltongem od narození

Jeho mottem je „Don’t just eat to eat”, což by se dalo volně přeložit jako „Nejez jen proto, abys jedl“. Při výběru toho, co jíme, se podle něj máme soustředit hlavně na kvalitu a vybrané suroviny, jedině tak nám bude naše tělo sloužit dlouho a na plný výkon jako dobře udržovaný stroj.

Biltong je bio hovězí maso nejvyšší kvality sušené vcelku (tedy nenakrájené, na rozdíl od jerky) po několik dní za maximální teploty 30 °C. Bez umělých dochucovadel a barviv; neobsahuje lepek a přidaný cukr, obsah proteinů: 53 g ve 100 g.

Andries van Staden se narodil v Pretorii, jeho dědeček byl jedním z největších tabákových farmářů v Jihoafrické republice. S biltongem se Andries setkával již od útlého věku, malým dětem se dávají žvýkat kousky sušeného masa s minimem soli na podporu růstu zubů. Během dospívání byl pak kus biltongu v kapse často jeho jediné, avšak výživné jídlo na celodenních výpravách s kamarády, v dospělosti zase součástí společenských setkání a sportovních aktivit.

Andries van Staden

Když se Andries přestěhoval do ČR, postavil si doma malou sušárnu a pustil se do výroby vlastního biltongu tak, jak si to pamatoval z domova. Poté, co ho vyladil k dokonalosti, s ním začal seznamovat své nové české přátele. Jejich nadšený zájem a také absolutní nedostupnost sušeného masa v takové kvalitě na českém trhu jej přivedly na myšlenku, že by ho mohl vyrábět ve větším. V roce 2018 otevřel svou výrobnu Biltong Premium na pražském Smíchově.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.