Sociální sítě
Nahoru

Unikátní gin KI NO BI s japonským srdcem

KI NO BI Kyoto Dry Gin, v překladu „krása ročních období“, je ultraprémiový japonský gin vyráběný v malých sériích ve městě Kjóto. Gin je destilovaný v první specializované japonské palírně na gin, Kyoto Destillery, založené v roce 2014.

Při jeho výrobě je kladen ten nejvyšší důraz na detail, přesnost a harmonii chutí. KI NO BI je produkován z celkem jedenácti přísně vybíraných botanicals jako jsou citrusové ovoce yuzu, zelený čaj gyokuro, sancho zelený pepř nebo v ginu nepostradatelný jalovec. Každá z těchto botanicals je posléze macerována v rýžovém destilátu, čímž gin získává nezaměnitelnou, svěží a dokonale vyváženou chuť s výrazným aroma.

Skleněná láhev KI NO BI je vyráběna na zakázku v Sakai Glass, rodinné firmě založené v roce 1906, proslulé pro svůj tradiční přístup, nejvyšší kvalitu a smysl pro detail.

Gin KI NO BI (1 399 Kč/0,7l) je inspirovaný tradicí a jeho kompletní výroba, od destilace, přes míchání až po ruční lahvování, probíhá ve starobylém japonském Kjótu. Právě toto město, jeho historie, život v něm i blízkost starobylých manufaktur, kde jsou po stovky let rozvíjena tradiční japonská řemesla, jako je výroba delikátních látek pro kimona, keramika a porcelán, saké či ruční tisk; jsou inspirací a nedílnou součástí každé láhve KI NO BI.

Klíčová je blízkost nejenom k tradici a řemeslu, ale také k lokálním surovinám, které jsou pro výrobu ginu využívány. Ať už je to voda z Fushimi, domoviny některých z nejlepších japonských varen saké založených v této oblasti pro měkkost a vysokou kvalitu zdejší vody; nebo obrovské množství lokálně pěstovaných ingrediencí, jako jsou yuzu, sansho pepř či legendární čaje z Uji.

Design láhve je inspirovaný originálním vzorem Edo pocházejícího z nejstaršího karakami ateliéru Kira Karacho, založeného v Kjótu v roce 1624.

Gin je vyráběn za pomoci obzvláště složité metody výroby a jeho jedinečnost spočívá v kombinaci mistrovského osvojení umění destilace a prastarého umění míchání jednotlivých botanicals. Celkem 11 těchto rostlinných složek je rozděleno do šesti různých kategorií: základní, citrusy, čaj, byliny, koření a květiny a ovoce.

Každá kategorie je nejdříve samostatně macerována v rýžovém destilátu a destilována. Rýžový destilát se používá téměř jako další botanical. I když je technicky neutrální, má jemnou a až vanilkově sladkou chuť. Primárním důvodem pro jeho použití je struktura podobná páté chuti umami. Jednotlivé destiláty jsou následně míchány dohromady tak, aby se zvýraznily a harmonizovaly jejich chutě a bylo dosaženo perfektní rovnováhy. Takto komplikovaný, vysoce sofistikovaný proces výroby ginu je poměrně neobvyklý a oproti klasické výrobě je náročnější na úsilí a čas.

Karakami je druh tisku na japonsky ruční papír Washi pomocí desek z magnoliového dřeva s ručně vyřezávanými vzory. Vzor použitý na láhev KI NO BI je ze začátku 17. století a vyobrazuje bobule a ovoce v odkazu na botanicals ginu.

Rostlinné botanicals jsou sbírány ručně a pečlivě vybírány tak, aby se jednotlivé složky rozvíjely a vzájemně doplňovaly. Pokud je to možné, pocházejí z lokálních zdrojů, ať už z Prefektury Kjóto či z jiných částí Japonska.

Do základní skupiny botanicals patří – pro gin nepostradatelný – jalovec, který mu dodává vůni borovice a pryskyřice, kořen Orris a cypřišek Hinoki. Tyto přísady tvoří více než polovinu všech rostlinných látek a vytváří základní chuťovou strukturu. Citrusovou složku tvoří citron a Yuzu, japonské citrusové ovoce, které po destilaci dodává ginu výrazné citrusové tóny, připomínající mandarinku, pomerančový květ a sladké amalfské citróny.

Pro čajovou složku je využíván výjimečně kvalitní čaj gyokuro z provincie Uji. Tento zelený čaj při procesu míchání prostupuje mezi ostatní dílčí destiláty, pomáhá je spojit dohromady a harmonizuje aroma. Ginu dodává nádech čerstvě posekané trávy a jemných květin. Složku koření tvoří zázvor pro obohacující pocit v ústech a lehké brnění. Květinovou a ovocnou esenci ginu KI NO BI propůjčují bylinka perila křovitá (Red Shiso) a bambus.

Poslední, bylinná složka zahrnuje japonský zelený pepř sansho s výrazným orientálním aroma, jehož kořeněné vlastnosti se projevují zejména v závěru ginu. Využívány jsou také kinome, listy rostliny sansho, které zmírňují výraznost pepře a dodávají chuti komplexnost.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.