Sociální sítě
Nahoru

Přehled pravidel pro cestu na dovolenou

Pravidla pro cestování se rychle mění, a vyznat se v nich a najít správné informace může být složité, a tak přinášíme přehled pravidel pro vstup do oblíbených destinací, kam Češi aktuálně nejčastěji vyráží, ale i pro návrat zpět do země.

Egypt

Češi se navzdory pandemii, různým opatřením a často se měnícím pravidlům cestovat nebojí. Dokazuje to velký zájem během velikonočních svátků. Během nich, ale i v současných dnech čeští turisté nejčastěji vyrážejí do Egypta, populární jsou také Spojené arabské emiráty, což jsou každoročně oblíbené jarní destinace. Protože výběr destinací, které mají otevřené hranice a nevyžadují karanténu, stále zůstává omezený, zaznamenali jsme mimořádný nárůst u Kanárských ostrovů a Malediv,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Spojené arabské emiráty

K nejčastěji navštěvovaným destinacím se brzy přidá také Turecko, které tradičně patří mezi nejoblíbenější destinace Čechů během letní sezóny. Obvykle bývá v žebříčku třetí po Řecku a Egyptu.

Maledivy

Nejméně omezení turisty potká na cestě autem do Chorvatska a zpět. Nicméně při každé cestě je nutný test cestou tam i domů, některé země však vyžadují i další test po příletu a poté před odletem. Někdy stačí antigenní test, jindy je nutný PCR test a po návratu do Česka z některých destinací je nutná kromě testu ještě pětidenní karanténa.

Svoje opatření zavedly také aerolinky, proto se může stát, že například pro vstup do Dominikánské republiky sice není žádný test potřeba, ale pokud letíte se společností KLM, je nutné předložit negativní test před vstupem do letadla,“ upozorňuje Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Veškerá pravidla i výjimky dané aerolinkami najdete přehledně v tabulce:

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.