Sociální sítě
Nahoru

Lexus Design Award vyhrál destilační přístroj na sluneční energii

Hlavní cenu soutěže Lexus Design Award 2021 získal projekt „Mobilní destilační přístroj na sluneční energii“, který využívá sluneční světlo k přípravě čisté pitné vody ze znečištěné nebo mořské vody.

Technicky poměrně nenáročné řešení, v němž se snoubí lokální výroba zdrojů s komunitní architekturou, slouží i jako společné místo setkávání lidí. Jeho autorem je Novozélanďan Henry Glogau, čerstvý absolvent Královské dánské akademie v Kodani.

Vybrán byl ze šestice finalistů, která vzešla z celkem 2079 přihlášek ze 66 zemí celého světa, podaných do letošního ročníku soutěže.

Mobilní destilační přístroj na sluneční energii nejlépe ztvárňuje „design směřující k lepší budoucnosti“ na základě tří klíčových principů značky Lexus – ‚předvídat‘, ‚inovovat‘ a ‚zaujmout‘.

Návrh byl v průběhu času stále vytříbenější, funkčnější a otevřenější veřejnosti. Pro všechny účastníky byla důležitá schopnost vyrobit funkční prototyp, ale v případě vítěze lze poukázat na rozmanité možnosti systému, který postupně překonal hranice pouhého produktu nebo spotřebiče a stal se mobilní infrastrukturou s možností rozšiřování,“ říká porotce Greg Lynn.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.