Sociální sítě
Nahoru

Patek Philippe představuje nový věčný kalendář

Manufaktura Patek Philippe je známá širokou nabídkou ročních a věčných kalendářů. Už v roce 1925 představil tento ženevský výrobce hodinek první náramkovou verzi věčného kalendáře. Dnes však opouští tradiční zobrazení dne, data a měsíce v subčíselnících a nahrazuje je puristickým ukazatelem v horní části číselníku, kdy z jediného řádku naprosto přirozeně vyčteme, kolikátého dnes je.

Věčný kalendář je dokonalý mechanismus, který dokáže bez korekce majitele ukazovat vždy správné datum, a to včetně přestupných let. Jedinou úpravu vyžaduje vždy za sto let, tedy první v roce 2100, neboť tyto roky jsou sice dělitelné čtyřmi, ale přestupné nejsou.

Novinka kombinuje čistotu zobrazení data a neotřelý vzhled s technickými inovacemi strojku, jenž se může pochlubit hned třemi patenty. Číselník tohoto automatického modelu sice vypadá jednoduše, ovšem uvnitř 41,3mm platinového pouzdra se ukrývá geniální strojek, jeden z nejvyspělejších počinů značky Patek Philippe.

Model navazuje na kapesní hodinky z roku 1972, které byly vyráběny pro americký trh. Tehdy však ukazovaly v jedné linii na prvním místě měsíc, na druhém datum a až na třetím den v týdnu. Dnešní model je pro evropského majitele mnohem přívětivější, zobrazuje se tak, jak jsme zvyklí.

První nám prozradí, co je za den v týdnu, následně kolikátého je a poté jakého měsíce. Na pozici šesté hodiny na číselníku najdeme mimostřednou sekundovou ručku a ukazatel měsíční fáze. Malé kulaté apertury v blízkosti mají funkci ukazatele dne a noci (vlevo) a údaje o přestupném roku (vpravo).

Jde o mistrovské dílo miniaturizace, a co víc, překonání technických výzev, jež na konstruktéry a hodináře čekaly. Kalendářní mechanismus pro tři údaje na pozici dvanáct je složen ze čtyř disků, které se vzájemně doplňují. Samozřejmostí je dosažení maximální přesnosti a kvality strojku, kterou udává pečeť Patek Philippe Seal.

Právě tu si vysloužila i ref. 5236-001 s mikrorotorem z platiny a rezervou chodu až dva dny. Celkový nadčasový vzhled dodává této časomíře lakovaný modrý číselník, který se směrem k obvodu zatmavuje až do černa. S tónem ciferníku sladěný řemínek z kůže aligátora je vybaven překlápěcí platinovou sponou. Hodinky jsou dodávány se dvěma dýnky, plným platinovým a průhledným safírovým.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.